‘Duur en omslachtig’
Vorige week waren Comeos en Unizo nog opgelucht dat al zeker drie politieke partijen overwegen om hun schouders onder de afschaffing van maaltijdcheques te zetten. Volgens beide organisaties is het systeem van de maaltijdcheques veel te duur en bezorgt het zowel werkgevers als handelaars veel te veel rompslomp.
Daarbij komt nog dat een deel van de 1,85 miljard euro aan cheques jaarlijks voorgoed verloren gaat door vergetelheid of verlies. De handelsfederatie en de zelfstandigenorganisatie steunden het voorstel van vicepremier Johan vande Lanotte om een extra stukje onbelastbaar nettoloon in de plaats te geven.
‘Niet Sodexo, maar supermarkten grote verliezer’
Maaltijdchequedrukker Sodexo liet nu echter een onderzoek uitvoeren door consulent Ipsos, met als besluit dat de afschaffing van de maaltijdcheques een aanzienlijk negatieve impact zou hebben op de Belgische economie. Volgens de studie zou namelijk 12,5 procent van dat extra loon, zo’n 230 miljoen euro, worden gespaard in plaats van uitgeveven. .
Nog volgens de studie zou 34,5 procent van het bedrag buiten de voedingssector worden besteed, wat volgens de berekeningen van Ipsos betekent dat 869,5 miljoen euro minder aan voeding wordt uitgegeven. Daardoor zouden de inkomsten van de supermarkten met bijna 605 miljoen euro per jaar dalen. (GDW)