Willekeurige ontslagen vs. één ontslag
Aanleiding voor het ongenoegen bij de socialistische vakbond is het ontslag van diverse kaderleden. “Willekeurige ontslagen zijn dagelijkse kost voor de kaderleden bij Lidl. Als het kaderpersoneel niet correct kan werken, lijdt het andere personeel daar eveneens onder. Zowel werknemers als kaderleden eisen een sociale dialoog die iedereen toelaat om zijn functie naar behoren uit te oefenen, maar de directie heeft dit tot op heden geweigerd”, zegt de bond.
Volgens de bedrijfsleiding werd echter maar één manager ontslagen. “Uit respect voor de werknemer in kwestie wensen wij niet in detail te treden, maar wij willen absoluut benadrukken dat het ontslag er kwam na verschillende signalen en verwittigingen. Daar werd geen gevolg aan gegeven, zodat wij de samenwerking hebben stopgezet. Dat gebeurde in de meest correcte omstandigheden én met respect voor alle wettelijke bepalingen”, zegt woordvoerder Pieterjan Rynwalt.
Verzuurde relatie met vakbond
Rynwalt betoogt verder: “Dergelijke berichtgeving werpt een beeld op ons bedrijf dat absoluut niet strookt met de realiteit. Wij zijn een groot bedrijf en hechten bijzonder veel belang aan het welzijn van onze medewerkers én aan een goede sociale dialoog. Dat blijkt ook recentelijk nog uit onze langere openingstijden en onze zondagsopeningen. Beide akkoorden hebben we uiteraard in overleg met de vakbonden bereikt.”
De relaties tussen Lidl en de socialistische vakbond zijn echter al een hele tijd verzuurd. Vorig jaar hekelde de bond nog dat de directie van Lidl een bedankingsbrief stuurde naar de bedienden die gewerkt hadden tijdens de nationale staking van 30 januari 2012, met een cadeaubon van 20 euro er bovenop. Even voordien had BBTK ook al gezegd dat Lidl een knokploeg had gestuurd om een lokale staking te verbreken.
Bij Lidl België werken bijna 5000 mensen, verspreid over het hoofdkantoor en de bijna 300 winkelpunten.