Ook de Nederlandse foodgroothandel Sligro is niet ongeschonden uit de coronacrisis gekomen. De omzet voor het voorbije halfjaar ging 16,9% omlaag, terwijl de brutobedrijfswinst halveerde en er onder de nettostreep zelfs een flink verlies werd opgetekend.
Onder het miljard
Vanaf half maart vielen de verkopen liefst 55% terug, zegt CEO Koen Slippens, die daar wel aan toevoegde dat de daling tegen eind juni was teruggelopen tot 35%. In het eerste kwartaal was er nog een kleine omzetgroei. Dat had zo zijn gevolgen: de omzet dook weer onder het miljard en kwam uit op 943 miljoen euro, terwijl de nettowinst van vorig jaar (13 miljoen euro) plaats maakte voor een verlies van 72 miljoen.
Erger werd vermeden door snel te schakelen, in de kosten te snijden en maximaal gebruik te maken van overheidsinitiatieven om de gevolgen van de coronacrisis te vermijden, zo klinkt het in een persbericht. Enkele langetermijninvesteringen gingen onverminderd voort, onder andere in informatica. Winkelvernieuwingen werden wel stopgezet.
Break-even uitgesteld
Corona had ook zo zijn gevolgen voor de Belgische tak, waarvan het break-evenpunt werd achteruitgeschoven. Daardoor voelde Sligro zich ook verplicht een waardevermindering op goodwill door te voeren, die een groot effect had op het nettoverlies.
In het afgelopen halfjaar zakte de Belgische omzet van 113 miljoen naar 85 miljoen euro (-25%), doordat de leveringen aan de horeca logischerwijs bijna helemaal stil vielen. De beslissing om de winkels open te stellen voor consumenten bleek wel de goede te zijn: met name het Antwerpse filiaal tekende heel wat nieuwe klanten op.
Geen dividend
Het bedrijf geeft aan te verwachten dat de herstelfase na Covid zeker een jaar zal duren, en zegt maatregelen te nemen om een tweede golf op te vangen. Om flexibel te zijn en kosten te besparen, zullen ook “eerdere keuzes in organisatiestructuur en prioriteiten worden overwegen”, klinkt het in een persbericht.
Concrete prognoses voor de komende tijd durft Sligro – net als de meeste andere bedrijven – niet te maken, behalve dan dat ook in de tweede jaarhelft een achteruitgang op jaarbasis zal optekenen. Een dividend voor 2020 komt er alvast niet.