De Nederlandse horecagroothandel Sligro had zich de verovering van België wel heel anders ingebeeld. Het is vechten voor elke nieuwe winkel: “De concurrentie heeft ons flink dwarsgezeten”, zegt CEO Koen Slippens.
“Champions League-sponsor van de advocatuur”
Oorspronkelijk wou Sligro de Belgische markt betreden via overnames, maar dat lukte niet: “De goede partijen waren niet te koop. Daarom wilden we het op eigen kracht doen”, zegt Slippens in de Nederlandse zakenkrant FD. “Maar toen kwam er toch beweging in de markt”: Sligro slaagde er in Java en later ook ISPC in te lijven en kon uiteindelijk in november 2018 ‑ weliswaar een jaar later dan gepland ‑ zijn eerste vestiging openen, in Antwerpen. Maar zelfs die opening kwam even in het gedrang, want Sligro was vlak daarvoor zijn bouwvergunning kwijtgeraakt.
“De concurrentie heeft ons flink dwarsgezeten“, zegt de Sligro-topman, net als de buurtbewoners van de nabijgelegen wijk Het Eilandje. “We zijn een Champions League-sponsor van de advocatuur geworden”, verwijst Slippens naar de vele bezwaarschriften en rechtszaken die hij op zijn weg tegenkwam. Uiteindelijk zijn alle zaken wel in het voordeel van Sligro beslecht, zo klinkt het.
Nog twee maanden geduld
Van een vliegende start is in Antwerpen echter (nog) geen sprake: vooral de zelfbedieningsklant laat het afweten. Sligro mikt op een 50/50 verdeling van bezorgklanten en cash & carry, maar die verhouding is nu nog 80/20. “We moeten harder vechten om de zelfbedieningsklant binnen te halen”, bevestigt de Belgische directeur Rudi Petit-Jean. “Daarvoor zullen we bijvoorbeeld ook kookdemonstraties moeten geven.” Om snackbarhouders naar de winkel te lokken, stuurt Sligro zijn mensen alvast op pad: “We hebben al onze medewerkers een fiets gegeven en ze met een stapel flyers langs de frituren gestuurd. Je moet klanten heel direct benaderen.”
Over twee maanden denkt Petit-Jean dan toch op het gewenste omzetniveau te komen. En het blijft de bedoeling even winstgevend te worden als de vestigingen in Nederland: “De kosten liggen wat hoger, maar we verwachten dat daar meer omzet tegenover staat”, aldus nog Petit-Jean.
Vechten voor elke nieuwe winkel
In Brugge, waar een volgende vestiging moet komen, maakt Sligro België zich op voor een nieuw juridisch gevecht: “Daar komt onze grootste opponent vandaan” (Horeca Totaal Brugge, nvdr). “Met de overheden kunnen wij hier prima zaken doen, maar binnen de Belgische wetgeving kunnen tegenstanders telkens bezwaar maken”, heeft Slippens intussen geleerd.
Daarom benadert de CEO het Belgische avontuur naar eigen zeggen ‘pragmatisch’: “We gaan niet keurig ons lijstje met gewenste vestigingen afwerken, maar openen gewoon de vestigingen die het eerste open kunnen. Dan gaat misschien niet als eerste de nummer één van ons wensenlijstje open, maar nummer vijf. Dat is dan maar zo. Dat is ondernemen.”