Decennialange traditie
Het Waals Gewest heeft al langer plannen om de benaming “Saucisson d’Ardenne” te laten erkennen als Beschermde Geografische Aanduiding (BGA), net zoals Jambon d’Ardenne. Tot ontsteltenis van Ter Beke – dat in Waarschoot al 17 jaar lang charcuterie bereidt onder de naam L’Ardennaise – en van Guina, dat zelfs al 69 jaar actief is in Machelen. Als zo’n herkomstbenaming er komt, zitten beide Vlaamse bedrijven met een serieus probleem. Om dat te voorkomen, stapten ze jaren geleden al naar de Raad van State, maar tevergeefs.
De Waalse regering beloofde wel een overgangsperiode onder bepaalde voorwaarden, en die verschenen zopas in het Staatsblad. Ze mogen de naam ‘Saucisson d’Ardenne’ blijven gebruiken gedurende een overgangsperiode van 9 maanden die ingaat zodra de Waalse regering het erkenningsdossier heeft overgemaakt aan Europa.
Bovendien moeten ze op de verpakking ofwel vermelden dat hun Ardense salami niet in de Ardennen wordt bereid (“Produit hors zone Ardenne”) ofwel waar die dan wel wordt geproduceerd (respectievelijk Waterschoot en Machelen dus). Ter Beke heeft zelf ook wel vestigingen in Wallonië, onder meer in Marche-en-Famenne, maar daar wordt tot nu toe pizza geproduceerd.
“Verhaal niet afgelopen”
“De overgangsperiode gaat in zodra de Waalse regering bij Europa aanklopt voor een bescherming”, zegt Dirk De Backer, de secretaris-generaal van Ter Beke, in De Tijd. “Naar mijn weten is dat nog niet gebeurd. Voorlopig verandert er niets.” Al voegt hij er meteen aan toe: “Vandaag vermelden we niet dat de salami in Waarschoot wordt bereid. Ik ben er niet zeker van dat het ooit nodig zal zijn. Dit verhaal is nog niet afgelopen.“
De hele discussie doet wat terugdenken aan de “Belgische chocolade”, waarvoor de fabrikanten ook al langer een herkomstbescherming aanvragen. Maar die erkenning kan volgens Choprabisco, de federatie van chocoladebedrijven in ons land, zeker nog twee tot drie jaar op zich laten wachten.