Chocoladeproducent Barry Callebaut verwacht een “aanzienlijke financiële impact” als gevolg van de tijdelijke sluiting van zijn grootste fabriek in Wieze na een salmonellabesmetting.
Productie start in augustus weer op
Nadat Barry Callebaut op 27 juni de aanwezigheid van salmonella ontdekte in producten uit de fabriek in het Oost-Vlaamse Wieze – de grootste chocoladefabriek ter wereld – werd de productie daar stilgelegd. Alle productielijnen worden nu grondig schoongemaakt en pas begin augustus zal de productie geleidelijk weer opstarten.
Het incident zal de producent flink wat geld kosten, al is het nog te vroeg voor een exacte berekening. “Hoewel de volledige financiële impact van het incident nog wordt beoordeeld, verwacht de Groep dat deze aanzienlijk zal zijn voor de financiële resultaten in het vierde kwartaal 2021/22”, zegt Barry Callebaut naar aanleiding van de publicatie van zijn kwartaalresultaten. Volgens analist Kepler Cheuvreux zou de impact wel 10% van het resultaat kunnen bedragen in het vierde kwartaal, 2% over het volledige boekjaar.
De zaken gaan tot nu toe nochtans uitstekend voor de Zwitserse chocoladeproducent: in de eerste negen maanden van zijn gebroken boekjaar zag het bedrijf de volumes met 7,9% stijgen tot bijna 1,8 miljoen ton. De omzet steeg met 13,5% naar meer dan 6 miljard Zwitserse frank (iets meer dan zes miljard euro).