Het Roemeense parlement heeft een wetsvoorstel gestemd dat supermarkten verplicht om minstens 51% lokale producten te verkopen. De vraag is echter of zo’n protectionistische wet wel kan binnen de EU.
Gemengde reacties
Als het van de Roemeense volksvertegenwoordigers afhangt, moeten alle retailers met meer dan twee miljoen euro omzet minstens 51% lokale producten verkopen in de afdelingen vlees, groenten, fruit, melk, eieren, honing, brood en patisserie. De wet – die nog niet werd ondertekend door de Roemeense president – wil ook regels voor de herkomstvermelding van vleeswaren regelen en een betalingstermijn van zeven dagen instellen voor verse voeding, meldt Foodnavigator.
Zowel de retailers als de federatie van de Roemeense voedingsindustrie reageren negatief, maar de vakbonden van de voedingsindustrie echter zijn voorstander van de wet. Ze vinden dat lokale producenten vaak onheus behandeld worden door de grote internationale foodretailers die de Roemeense markt domineren.
De kans dat deze protectionistische wet door de beugel kan voor de Europese Commissie is wel quasi nihil. Toch staat Roemenië niet alleen met zijn bezorgdheid om lokale producenten: eerder al werd Slovakije teruggefloten toen het supermarkten wilde verplichten om bij de inkom van elke winkel aan te geven hoeveel producten van Slovaakse oorsprong ze in de rekken hebben. En recent berichtten we over de “supermarkttaks” die de Poolse regering wil opleggen aan grote (dus per definitie buitenlandse) retailers, iets wat hen door Hongarije al werd voorgedaan.