Voordelig bestellen
Consumenten kunnen via het online platform restaurant-athome.be voordelig eten bestellen bij restaurants in de buurt. De maaltijden die worden aangeboden variëren naargelang het aanbod, waardoor de afvalberg wordt verkleind. Zelf afhalen of thuislevering met de fiets zijn beide mogelijk en bovendien heeft de klant de optie om een ‘fooi’ aan een goed doel te doneren.
Voor restauranthouders is het platform een middel om hun keuken te optimaliseren en een hogere omzet te genereren. In Vlaanderen schreven ruim 80 restaurants zich in op het project, waarvan 30 in Gent. De doelstelling is om volgend jaar ruim 15.000 klanten te bedienen met een keuzeaanbod van meer dan 500 restaurants.
Voedselverlies aanpakken
“Vaak blijven restauranthouders met enorme overschotten zitten, wat resulteert in een hogere foodkost én afvalberg. Jaarlijks wordt er in Vlaanderen 2 miljoen ton eten weggegooid”, aldus zaakvoerder Kevin Declercq. “Het voedselverlies in de horeca bedraagt 8% daarvan ofwel 166.000 ton. Daar willen we iets aan doen!”
De grootste troef van het platform is het gebruik van ‘slots’. Hiermee kan de restauranthouder de online beschikbaarheid van de gerechten gemakkelijk en snel aanpassen. Hij bepaalt zelf welke gerechten en bijpassende dranken hij online plaatst afhankelijk van het aanbod, om zo de afvalberg te verkleinen. RestaurantAtHome zorgt ook voor de nodige online en offline promotie van het platform, waardoor restaurants meer visibiliteit krijgen en mensen nieuwe restaurants leren kennen.
Duurzaam en ecologisch
De maaltijden worden verpakt in een hernieuwbare verpakking die bestaat uit maïsolie, suikerriet en palmblad. Hiervoor werkt RestaurantAtHome samen met Moonen Packaging.
Bij het afronden van de bestelling kunnen consumenten verder een ‘fooi’ geven. Dit bedrag gaat naar hulpbehoevenden. Steden die dit project mee ondersteunen, kiezen zelf een lokaal goed doel, alle andere ‘fooien’ gaan elk jaar naar een nieuw goed doel. Dit jaar is dat Poverello.
Initiatiefnemer Kevin Declercq (Large In Vision) richtte RestaurantAtHome, samen met vennoten Jasper Vroman en Sam Coenen, in december 2015 op. RestaurantAtHome vond in de Gentse all-round fietskoerierdienst Cargo Vélo de ideale partner voor ‘levering aan huis’. RestaurantAtHome start daarom met deze dienst binnen centrum Gent en de randgemeenten. Op termijn wordt de dienst ook uitgebouwd in andere steden.