Erfgenamen van medeoprichter Theo Albrecht zijn het eens geraakt over een nieuwe eigendomsstructuur bij Aldi Nord. De discounter zal de komende maanden gereorganiseerd worden en ondergebracht in een holding in de vorm van een Stiftung & Co. KG.
Geschil bijgelegd
Er komt een einde aan de aanslepende familieruzies, meningsverschillen en rechtszaken die Aldi Nord al jarenlang dreigen te verlammen. De erfgenamen hebben hun geschil bijgelegd en zijn het eens geworden over een herstructurering van de eigendomsstructuur van het concern, melden ze in een beknopt persbericht.
Concreet zal Aldi Nord worden ondergebracht in één holdingmaatschappij, die voor de helft in handen zal zijn van de familiestichting van de familie Theo Albrecht en voor de helft van de familie Berthold Albrecht. Het bestuur van de holding zal gebaseerd zijn op gelijke rechten en pariteit tussen de familiestammen. Meer details geeft de retailer nog niet: er volgt eerst overleg met de belastingautoriteiten en toezichthouders.
Op zoek naar stabiliteit
Duidelijk lijkt wel dat Aldi Nord stabiliteit nastreeft met deze nieuwe structuur. Tot vandaag is de situatie namelijk eerder complex: drie familiestichtingen hebben momenteel aandelen in het bedrijf: de Markus-stichting bezit 61% van de aandelen, de Lukas- en Jakobus-stichting elk 19,5%. De eerste twee worden voorgezeten door Theo Albrecht junior (de zoon van medeoprichter Theo Albrecht), de laatste is in handen van twee dochters van zijn overleden broer Berthold Albrecht.
Die structuur moest beletten dat Aldi Nord in handen zou vallen van externe overnemers, maar binnen de families woedde een machtsstrijd over wie nu écht de controle zou krijgen over het bedrijf. Bovendien hield de overeenkomst in dat belangrijke strategische beslissingen altijd unaniem moesten worden genomen. Dat leidde tot juridische geschillen die uiteindelijk de continuïteit van de discounter in gevaar dreigden te brengen.
Toenadering met Aldi Süd
Net als andere retailers heeft Aldi Nord immers nood aan krachtdadig management om de grote uitdagingen en de hevige concurrentie in de sector aan te gaan. Recent kwamen er enkele barsten in het succesverhaal, onder andere in Denemarken, waar de discounter er gedurende vele decennia niet in slaagde een sterke positie te verwerven, en er eind vorig jaar dan maar de stekker uit trok.
Familieruzies zijn overigens geen nieuwigheid bij Aldi: de discountketen, die in 1946 werd opgericht door de broers Theo en Karl Albrecht, splitste na een ruzie over de verkoop van sigaretten in 1961 op in twee aparte bedrijven, Aldi Nord en Aldi Süd. De afgelopen jaren zoeken die bedrijven weer meer toenadering met elkaar: ze stemmen hun IT-infrastructuur op elkaar af, uniformiseren het aanbod huismerken en doen beroep op hetzelfde marketingbureau. Dat leidde in 2020 zelfs tot geruchten over een nakende megafusie tussen beide rivalen, maar zo ver is het nog niet gekomen.