Rekub, de vzw die voedselverspilling op een creatieve manier te lijf wil gaan, lanceert binnenkort een app. De organisatie is op zoek naar onder meer bakkers, slagers, kruideniers en supermarkten die willen meestappen in het project.
Handelaar bepaalt prijs
De vzw hoopt dat de handelaars hun voedseloverschotten en producten die dicht tegen de vervaldatum aanzitten online willen bekendmaken, alsook de prijs die ze er nog voor vragen. Daarop kunnen geïnteresseerde kopers zich dan melden. Zij moeten de gevraagde goederen vervolgens nog binnen de dag afhalen.
Welke producten hij online zet en welke prijs hij er nog voor vraagt, blijft een beslissing van de handelaar.
Restjesrestaurant als oplossing
Het gaat niet om het eerste initiatief van rekub. Vorig jaar opende de vzw al een tijdelijk restjesrestarant in het Felix Pakhuis in Antwerpen, waar maaltijden werden bereid met overschotten van Albert Heijn en enkele bioboeren. De overschotten die het restaurant zelf niet aanwendde, werden overgedragen aan armoede-organisaties of konden door bezoekers van het restaurant mee naar huis worden genomen.
Rekub is een initiatief van Ellien Stinissen en Marijke Dejongh.