De ondernemingsrechtbank van Antwerpen stelt dat het bod van Sligro op de Belgische Metro-winkels de beste voorwaarden heeft. CEO Vincent Nolf zou te ver onder de waarde bieden. Ten laatste woensdag volgt uitsluitsel.
Te ver onder de waarde
De ondernemingsrechtbank boog zich vandaag over de biedingen op Makro Cash & Carry Belgium: de kandidaten kregen de kans om hun dossier te verdedigen, in aanwezigheid van de vakbonden en verschillende werknemers. Vooral topman Vincent Nolf kreeg kritische vragen over zijn plan voor een managementbuy-out, bericht De Tijd.
De CEO biedt 110.000 euro voor tien winkels van Metro en belooft drie jaar werkgarantie voor het personeel, wat volgens hem nog eens 39 à 100 miljoen euro waard zou zijn. Bovendien blijkt hij niet op tijd financiering te hebben gevonden om die garantie ook echt te kunnen garanderen, gaf de overnamekandidaat toe. Twee dagen geleden vertelde Nolf aan de vakbonden inderdaad nog op zoek te zijn naar medefinancierders. Onduidelijk is ook waarom de waardering van de werkgarantie plots is opgetrokken van de eerdere 30 à 50 miljoen euro, terwijl ook Sligro ruim 500 werknemers wil overnemen.
Het bod van de topman is daarmee een pak lager dan de geschatte liquidatiewaarde van de winkels, waardoor het mogelijk überhaupt niet aan de regels voldoet, meldt vakbond ACLVB aan HLN. Wettelijk moet elk bod minstens gelijk zijn aan die uitverkoopwaarde, al werd in de rechtbank gediscussieerd over de waarde van de werkgarantie.
Concurrentie nog in vraag?
Sligro zou dan de beste optie zijn, in combinatie met Van Zon. Die laatste partij aast op de vestiging in Evergem en heeft daar 400.000 euro voor veil. Woensdag liet Sligro weten dat het bereid is om die vestiging af te staan zonder zijn bod van 60 miljoen euro te verlagen. Ook zou de Nederlandse horecagroothandel bij groen licht voor de overname al paraat staat om op enkele dagen tijd aan de omschakeling te beginnen.
Alleen ligt de overname mogelijk gevoelig voor de vrije marktconcurrentie. Bij een overname door Sligro smelten twee grote spelers in groothandelsmarkt samen, wat volgens concurrent Horeca Totaal een gevaar is voor de mededinging. Horeca Totaal wil zelf graag de Luikse Metro-vestiging overnemen en hoopt dat Sligro die zelfs bij een eventuele fusie zal moeten afstoten omdat de Nederlanders er al aanwezig zijn. De concurrentiewaakhond had evenwel op voorhand gemeld dat het de overname niet zou tegenhouden.
Makro moet nog wachten
Zo ver is het weliswaar nog niet: de rechtbank doet vandaag nog geen uitspraak. Hoewel het advies van de gedelegeerde rechter luidt dat “het bod van Sligro Food Group in combinatie met het bod van Groep Horeca Van Zon de beste voorwaarden biedt naar prijs, werkgelegenheid en financiële draagkracht”, volgt de beslissing na het weekend, ten laatste woensdag.
Voor Makro blijft de onzekerheid wellicht langer. Nu er zeker geen overnamekandidaten zijn, moet de Luxemburgse houdstermaatschappij bepalen of ze zelf tot een stopzetting met liquidatieverkoop overgaat, ofwel het faillissement aanvraagt. Dit zou voor januari zijn, aangezien de uitverkoop in de winkels nog de hele maand december is voorzien. Ook het personeel zou nog de hele maand aan de slag blijven.