De maatschappelijke kost van vlees is tot 50% hoger dan de prijs die consumenten er nu voor betalen, blijkt uit een studie. Of toch als je ook de schade aan het milieu, het klimaat, diergezondheid en de biodiversiteit mee in rekening zou nemen.
Varkensvlees kost eigenlijk 53% meer
De echte prijs van vlees is veel hoger dan de consumentenprijs in de supermarkten vandaag, meent milieuadviesbureau CE Delft. Bij de productie van vlees wordt schade berokkend aan het milieu, het klimaat, diergezondheid en de biodiversiteit: van dat alles worden de kosten op dit moment echter niet doorgerekend in de verkoopprijs.
Ook de kosten die de overheid nog eens aan subsidies voor de sector en voor de bestrijding van ziektes heeft, horen volgens het adviesbureau mee in het kostenplaatje opgenomen te worden. Na een herberekening met al die factoren in acht genomen, wordt varkensvlees liefst 53% duurder, kippenvlees 26% en rundvlees gemiddeld 40%. Vooral de luchtkwaliteit, of toch in onderzoeksgebied Nederland, lijdt onder de gevolgen van de vleesproductie, beweert het rapport “De Echte Prijs van Vlees”: de dierlijke mest vervuilt water en lucht met fosfaat en ammoniak. De totale jaarlijkse schade door vleesconsumptie raamt het adviesbureau op 4,5 miljard euro.
Milieuprijzen voor 2500 stoffen, ook mest
Die kostenraming kon het maken doordat CE Delft vorig jaar voor het Nederlandse Ministerie van Infrastructuur en Milieu een Handboek Milieuprijzen heeft opgesteld. Voor meer dan 2500 stoffen zijn daarin de milieuprijzen – de schade van emissies aan de menselijke gezondheid, ecosystemen en gebouwen of materialen uitgedrukt in euro per kilo emissie – bepaald.
In het geval van de vleesconsumptie wijst het bureau er echter op dat het nog niet alle factoren kon meetellen: schadelijke effecten zoals antibioticaresistentie, verdroging, dierenwelzijn en op de gezondheid van mensen zijn niet meegerekend. De eigenlijke kostprijs van vlees kan dus nog hoger liggen.