In Temse heropent Colruyt woensdag een supermarkt die volledig werd afgebroken en dan weer opgebouwd met gerecycleerd afbraakmateriaal. De winkelgevel is opgetrokken uit CO2-negatieve stenen, zegt de Halse retailer.
Beton neemt CO2 op
De supermarkt van Colruyt Laagste Prijzen-winkel, die woensdag heropent in Temse, werd helemaal afgebroken en opnieuw opgebouwd volgens het principe van ‘urban mining’: afbraakmateriaal werd na hoogwaardige recyclage opnieuw verwerkt in een gloednieuw en duurzaam gebouw.
Al vier jaar werkt de retailer samen met VITO (de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) en met Orbix (specialist in duurzame bouwmaterialen) om carbonatatie-betonblokken te creëren uit gesloopt beton.
“Dat is beton dat CO2 opneemt in plaats van uitstoot tijdens de creatie, waardoor het een CO2-negatief product wordt”, zegt Hilde Carens, projectleider duurzame bouwmaterialen bij Colruyt Group. “We hebben hiervoor het beton van onze Colruyt-winkel in Deinze, die vorig jaar afgebroken is, ingezet en hebben de blokken veelvuldig gebruikt hier in Temse, waardoor we 60 ton CO2 hebben uitgespaard.”
Afval wordt waardevol materiaal
Hetzelfde proces is toegepast op de gevelstenen in Temse: dit zijn geen bakstenen, maar gecarbonateerde blokken die voor 80% uit gerecycleerde grondstoffen bestaan. Colruyt Temse is daarmee de eerste winkel met een CO2-negatieve gevelsteen.
“We hebben ook samengewerkt om voor de eerste keer in België recyclage toe te passen van cellenbeton, ook gekend als Ytong. Normaal wordt van oude cellenbeton een isolerende chape of kattenbakgruis gemaakt. Wij hebben uit het cellenbeton van Colruyt Deinze opnieuw zuivere bouwstenen gemaakt en ze in Temse gebruikt. Zo werken we actief mee om stap voor stap onze gebouwen te zien als een bibliotheek aan waardevolle materialen in plaats van afval.”