Ondanks gemiddeld 12% hogere prijzen ziet Coca-Cola de vraag naar frisdranken niet afnemen, wel integendeel: de volumes stegen zelfs nog met 4% in het derde kwartaal. De multinational verhoogt nu de vooruitzichten voor het hele jaar.
Betaalbare opties
The Coca-Cola Company kan uitpakken met mooie resultaten in het derde kwartaal: de omzet steeg met 10% tot 11,1 miljard dollar (in euro is dat nu hetzelfde) en de nettowinst ging er met 2,8% op vooruit tot 2,8 miljard. Dat is beter dan wat analisten hadden verwacht. Vooral de buitenhuisconsumptie presteerde sterk.
“Onze sterke capaciteiten en consumenteninzichten blijven ons helpen om op de markt te winnen”, zegt CEO James Quincey. Toch houdt hij een slag om de arm: de producent van Coca-Cola, Fanta en Sprite ziet de eerste tekenen van wijzigend consumentengedrag, vooral in Europa, met een groei voor discounters en huismerken in categorieën als water en vruchtensap. Het bedrijf zal zijn innovatie-inspanningen nu focussen op verpakkingen om meer betaalbare opties aan te bieden.
Sterke merken
Voor het volledige boekjaar verhoogt Coca-Cola de verwachtingen: het bedrijf mikt nu op een organische groei van 14 à 15%, tegenover 12 tot 13 % eerder. Voor volgend jaar verwacht de drankenproducent een verdere impact van de wereldwijde inflatie, met volatiele grondstoffenprijzen.
Coca-Cola is niet de enige voedingsmultinational die sterke resultaten blijft boeken ondanks de hoge inflatie: ook sectorgenoten PepsiCo en Nestlé wisten het afgelopen kwartaal de prijzen te verhogen zonder dat dit een negatieve impact had op de verkochte volumes. Consumenten blijven ook in crisistijden sterke merken kopen, luidt de analyse. Maar Procter & Gamble, weliswaar actief in ‘near food’-categorieën, zag de volumes al wel lichtjes dalen na forse prijsverhogingen.