Er dreigt in Europa een grote botercrisis te ontstaan: de vraag naar boter is de voorbije jaren sterk gestegen, maar het aanbod is daarentegen gedaald. Dat leidt tot fikse prijsstijgingen en in sommige landen zelfs tot tekorten.
Hoge vraag, lagere productie
De voorbije drie jaar is in Europa de vraag naar boter met 7% gestegen en ook op wereldvlak wordt er steeds meer boter gebruikt. Dat is met name te danken aan het feit dat boter zich een beter imago heeft weten aan te meten: het wordt steeds meer gezien als een natuurlijk product en minder als iets ongezond.
Aan de andere kant wordt er wel minder boter geproduceerd: “Sinds september 2016 zijn melkleveringen in de EU gedaald“, zegt Renaat Debergh van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie aan de VRT. “Dat betekent minder melkvet, de basis voor boter.”
Die twee factoren hebben er voor gezorgd dat de prijs van boter op korte tijd is gestegen naar een recordhoogte. “De boterprijs bedroeg begin oktober 6,5 euro per kilogram. Dat is historisch hoog. Ik heb het nog niet meegemaakt. Een jaar geleden stond de prijs op 3 euro”, zegt Debergh.
Tekort in Frankrijk
In België leidt dat tot hogere prijzen bij alle producten waar boter in wordt verwerkt, maar in Frankrijk is er zelfs al sprake van ware tekorten. Dat komt omdat Frankrijk sterk inzet op lokale producten en er dus vooral vraag is naar Franse boter. De Franse producenten kunnen de vraag echter niet volgen en willen bovendien niet meer leveren aan enkele grote ketens, omdat ze vinden dat ze een te lage prijs krijgen. Daarnaast heeft de aandacht van de media voor de tekorten geleid tot een kleine stormloop in de winkels.
Binnenkort wordt echter een prijscorrectie verwacht, omdat de melkboeren vanwege de hoge vraag ook meer zijn gaan produceren. Op de industriële markt is er zelfs al sprake van een lichte daling. “De prijs voor de consument loopt wat achter. De verhoging doorrekenen heeft ook een tijdje geduurd. Maar onvermijdelijk zal de prijs ook voor de consument dalen.”