Citroenen worden dubbel zo duur en druiven mogen we vergeten. Door de coronacrisis is er namelijk een schrijnend gebrek aan seizoensarbeiders, zijn er transportproblemen en worden grenzen gesloten.
Spaans fruit geraakt niet geoogst
Het wordt moeilijker om verse groenten en fruit in de winkelrekken te krijgen: landbouwers en tuinders hebben door de coronacrisis immers heel wat handen tekort. In Spanje geraken seizoensarbeiders niet meer tot bij de plukvelden en worden ook de verpakking, de verwerking en het transport sterk bemoeilijkt door ziekte-afwezigheden en de veiligheidsmaatregelen.
Citroenen en sinaasappels, maar binnenkort ook nectarines en perziken, geraken zo niet meer geoogst en worden schaars. Bijgevolg worden prijsverhogingen onvermijdelijk: citroenen zijn al in prijs verdubbeld, zegt Jurgen De Witte, CEO van het fruit- en groentebedrijf Groep A, in De Tijd. de citrusvruchten zullen in de komende tijd ook niet altijd beschikbaar zijn.
Vijgen noch erwten na Pasen?
Ook uit verdere regio’s stokt de bevoorrading: in onder meer India en Zuid-Afrika ligt het publieke leven zo goed als stil, maar dat betekent dat de bevoorrading van bijvoorbeeld druiven, passievruchten en peulvruchten opdroogt. In het voorjaar komen quasi alle druiven immers uit India en Zuid-Afrika is een belangrijk doorgeefluik voor producten uit omliggende Afrikaanse landen.
Dat het vliegverkeer is weggevallen, vormt nog een probleem: heel wat kleine groenten en vruchten (lychees, vijgen, erwten en meer) komen normaal gezien mee in de laadruimtes van passagiersvluchten. Momenteel is er nog geen groot probleem, omdat nog tonnen importproducten onderweg zijn via schepen, maar “over twee weken wordt de toestand onzekerder”, klinkt het ook bij Greenyard.
Tijdelijk werklozen fruit laten plukken
In België zal het tekort aan seizoensarbeiders zich eveneens laten voelen. Volgens de Boerenbond wordt liefst 90% van het Belgische fruit en groente geplukt door arbeidsmigranten uit Polen, Roemenië en Bulgarije, maar daar zijn de grenzen nu dicht. “Momenteel zijn er 7.000 Belgische krachten aan het werk, terwijl we er eigenlijk 20.000 nodig hebben. In mei zijn er zelfs 30.000 nodig”, aldus de Boerenbond, die de regering vraagt om wie tijdelijk werkloos is de kans te geven om te gaan plukken.
In Frankrijk weerklinkt al eenzelfde oproep. In Duitsland heeft de overheid zelfs al een onlinemarktplaats opgezet om arbeiders in contact te brengen met landbouwers.
Wellicht zullen in de winkelrekken in de komende weken en maanden vooral producten van eigen bodem terechtkomen, want ook de export van Belgische groenten en fruit valt door de coronacrisis terug. De prijzen van die inheemse producten daalt dus – met name door de gesloten horeca is de prijs van asperges al gehalveerd – terwijl buitenlandse groenten en fruit duurder zullen worden.