Online supermarkt Picnic gaat enkele van zijn elektrische bestelbusjes uitrusten met zonnepanelen. De test is een nieuwe stap in het beleid van de websuper om zo duurzaam mogelijk te leveren.
Zoeken naar nieuwe oplossingen
Het pilootproject ‘Picnic Solar’ zal plaatsvinden in de steden Utrecht, Amersfoort en Den Haag. Per stad zal één bezorgwagentje uitgerust worden met zonnepanelen. Die bevinden zich op het dak van het voertuig. Voor Picnic Solar werkt de websuper samen met Wattlab, een ontwikkelaar van toepassingen van zonne-energie. Als het project positief verloopt, wil Picnic een groter deel van zijn vloot voorzien van zonnepanelen.
“Picnic bezorgt de boodschappen al vanaf dag één volledig elektrisch, zodat we in de straten waar we bezorgen geen uitstoot van CO2 of fijnstof veroorzaken”, zegt Frederik Nieuwenhuys, medeoprichter van Picnic, in een persbericht. “We zijn continu op zoek naar nieuwe mogelijkheden in energievoorziening en willen zo slim mogelijk omgaan met laadinfrastructuur en energie uit het publieke net.”
25 extra bezorgingen
De zonnepanelen leveren het bezorgwagentje op een zonnige dag ongeveer 30% extra energie op. “Dat betekent dat één wagentje uitgerust met een zonnepaneel op het dak tot wel 25 extra bezorgingen kan doen. Een enorme winst”, stelt Nieuwenhuys. De energie kan ook aangewend worden om de boodschappen optimaal te koelen.
In Rotterdam en Zaandam experimenteert Picnic ook al met een zogenaamd Smart Grid, een energienetwerk dat vraag en aanbod van stroom optimaal op elkaar afstemt. Daarbij worden de elektrische bezorgwagentjes van Picnic uitgerust met slimme technologie waarmee zowel energie kan worden opgeslagen (wanneer deze goedkoop en duurzaam voorradig is), alsook weer kan worden afgegeven als dat nodig is.