De Franse gendarmerie voerde huiszoekingen uit in een Noord-Franse fabriek van Buitoni en op het hoofdkantoor van moederbedrijf Nestlé. Het onderzoek volgt op tientallen recente besmettingen met de E.coli-bacterie, waaraan twee kinderen zijn overleden.
Onderzoek naar doodslag
Naast de salmonellabesmettingen in de Belgische Kinder-fabriek van Ferrero, kampt Frankrijk met een reeks ernstige gevallen van E.coli-besmetting. Verschillende kinderen kregen te maken met nierfalen en twee minderjarigen overleden al aan de gevolgen. Meer dan vijftig besmettingen blijken terug te leiden tot Buitoni Fraîch’Up-pizza’s, die in een fabriek in het Noord-Franse Caudry werden gemaakt.
De fabriek is sinds 1 april gesloten, maar het parket van Parijs heeft ook een gerechtelijk onderzoek ingesteld op grond van onvrijwillige doodslag, bedrog en anderen in gevaar brengen. In het kader van dat onderzoek voerde de gendarmerie woensdag huiszoekingen uit, zowel in de fabriek in Caudry als op het hoofdkantoor van Nestlé. Ook het Franse bureau voor volksgezondheid zou mee de huiszoekingen uitvoeren.
Gesloten na hygiënecontrole
Op 18 maart had Nestlé twee productielijnen stilgelegd, maar de volledige fabriek werd pas op 1 april gesloten door de Franse voedselwaakhond. Uit twee hygiëne-inspecties bleek dat de voedselhygiëne erop was achteruitgegaan in de fabriek van diepvriespizza’s. Daardoor zou het risico op besmettingen zijn gestegen.
Buitoni verklaart nauw samen te werken met de autoriteiten in hun onderzoek en werkt aan een plan om de verspreiding van de bacterie te voorkomen. Het bedrijf zegt ook passende maatregelen te nemen en zoekt mee naar de bron van de bacterie.
Ondertussen zijn pizza’s uit de fabriek weliswaar in tientallen verschillende landen terechtgekomen, waaronder behalve in Frankrijk ook in België, Luxemburg en minstens vijftien Afrikaanse landen. In België zijn evenwel geen gevallen van besmetting vastgesteld en de pizza’s – te vinden in enkele winkels van Leader Price – zijn inmiddels allemaal teruggeroepen.