Voedingsreus PepsiCo engageert zich om het caloriegehalte en het aandeel toegevoegde suikers in haar producten drastisch te verminderen. Het illustreert hoe groot de druk is op de frisdranksector.
Minder calorieën
Tegen 2025 moet twee derden van het drankenaanbod van PepsiCo nog maximaal honderd calorieën per blikje bevatten. PepsiCo zal meer nadruk leggen op drankjes met een laag caloriegehalte, maar tegelijk zal het concern ook in andere voedingsproducten het aandeel toegevoegde suikers, verzadigde vetten en zout reduceren. Dat voornemen kadert in een breder duurzaamheidsprogramma van het bedrijf. De doelstellingen zijn in lijn met de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.
PepsiCo is niet de eerste fabrikant die het caloriegehalte van frisdranken aanpakt: eerder al stelde Coca-Cola zich tot doel om tegen 2020 het suikergehalte in het drankenportfolio met minstens 10% te verlagen ten opzichte van 2012. Investeringen in laagcalorische dranken als Coca-Cola zero sugar, Finley of Chaudfontaine Fusion moeten daartoe bijdragen. Ook zet de fabrikant in op kleinere verpakkingen om de suikerinname te beperken.
Frisdrank geviseerd
Toeval is dat niet, want in Westerse landen daalt de verkoop van suikerhoudende softdrinks gevoelig. Steeds meer consumenten willen suiker mijden en de frisdranksector wordt nu eenmaal geviseerd door diëtisten en overheden die de obesitasproblematiek ter harte nemen. Daarin worden ze gesteund door diezelfde Wereldgezondheidsorganisatie, die onlangs nog onomwonden – en niet voor het eerst – pleitte voor de invoering van een gezondheidstaks.
België heeft al zo’n taks, hoewel die zelfs frisdranken treft die helemaal geen suiker of calorieën bevatten. Gelijkaardige taksen zien we intussen in Frankrijk en binnenkort in het Verenigd Koninkrijk. Mexico is wellicht het bekendste voorbeeld: daar leidde de invoering van een suikertaks tot een significante daling van het frisdrankverbruik, al blijft het effect op de volksgezondheid onduidelijk.
Gezondheidsplan
De druk op de frisdranksector is dus groot. Nochtans vertegenwoordigen frisdranken in ons land slechts 3,8% van de totale energie-inname door de consumenten, en 8,5% van de suikerinname – althans volgens de VIFW, de sectorvereniging van de Belgische water- en frisdrankindustrie. De categorie heeft met andere woorden de perceptie tegen en voelt zich een makkelijk doelwit.
Ze hebben een punt, afgaande op recent onderzoek van Euromonitor, dat de inname van calorieën uit frisdranken en alcoholische dranken vergeleek in 24 landen. Blijkt dat in heel wat landen de calorie-inname uit alcohol hoger is dan die uit frisdrank: Zuid-Korea is kampioen met 167,9 calorieën per capita uit alcohol, tegenover 44,2 calorieën uit frisdrank.
Cijfers voor België konden we niet achterhalen, maar dat één categorie met alle zonden beladen wordt, lijkt onhoudbaar. Een globaal gezondheidsplan verdient daarom alle kansen. In België neemt de voedingssector het voortouw met het Convenant Evenwichtige Voeding. Uiteraard is suikerreductie intussen gewoon een goed idee.