Paul Polman, ex-CEO van Unilever, helpt bedrijven tegenwoordig duurzamer worden. Dat moet, vindt de gewezen topmanager, want bedrijven kunnen niet succesvol zijn in een ongezonde, falende wereld.
Bedrijfsleiders rol te spelen
De coronacrisis heeft eens te meer duidelijk gemaakt “dat er geen gezonde mensen op een ongezonde planeet kunnen zijn”, zegt Polman tegenover GreenBiz. De zakenman houdt zich daarom nu bezig met Imagine, zijn stichting die bedrijfsleiders wil mobiliseren om klimaatverandering en wereldwijde ongelijkheid aan te pakken.
Mensen begrijpen de verbanden tussen biodiversiteit, klimaat, ongelijkheid en zelfs raciale spanningen vandaag veel beter, meent Polman, en ze verwachten betere oplossingen. Hij roept managers daarom op moedig te zijn en een integrale rol te spelen in zowel de dialoog als de oplossingen voor deze maatschappelijke vraagstukken.
Moment van de waarheid
Zo pleit hij voor het becijferen van de ESG-score, een model waarbij behalve met de financiële winst ook rekening wordt gehouden met de sociale en milieu-impact van een bedrijf. Wie dat doet, bereikt uiteindelijk automatisch meer aandeelhoudersrendement, blijkt volgens de ex-topmanager uit de praktijk.
Bedrijven die bovendien niet hebben geïnvesteerd in hun werknemers of hun waardeketens, zien de relaties nu verbroken worden. “Dit is het moment van de waarheid, waarop je kunt zien tot wat juist bedrijfsgedrag leidt en tot wat verkeerd gedrag leidt”, zegt Polman, die onder andere verwijst naar de Black Lives Matter-beweging.
Kost van nietsdoen is nog hoger
Gemarginaliseerde bevolkingsgroepen hebben ook het meest geleden onder de coronapandemie. Mensen in lager betaalde banen “hebben onevenredig veel betaald voor deze crisis en toch zijn dit de mensen die we het meest nodig hebben”, zei hij. “Dit zijn de mensen in onze gezondheidszorg, transport, landbouw en ga zo maar door.”
Voor bedrijven ligt daar een verantwoordelijkheid weggelegd, want “bedrijven kunnen niet slagen in samenlevingen die falen”. Polman pleit zelfs voor een meer inclusieve en duurzame vorm van kapitalisme. Om de fouten uit het verleden niet te herhalen, moet leiderschap vandaag moreel en menselijk zijn. Of het geen ijdele hoop is? Nee, want “we hebben zo lang gewacht, dat de kosten van nietsdoen nu duidelijk hoger zijn”, maakt de FMCG-veteraan zich sterk.