(update) Er is bij Makro nog geen akkoord bereikt tussen de Belgische directie en de vakbonden. Donderdag was er een ondernemingsraad, maar de bonden noemen de toegevingen die de directie deed onvoldoende. Het management zegt dan weer verrast te zijn.
Nog “echt” overleg nodig
Donderdag hield de directie van Makro in België een buitengewone ondernemingsraad naar aanleiding van de protesten van de afgelopen weken. In verschillende winkels van de warenhuisketen braken de voorbije twee weken geregeld stakingen uit tegen de aangekondigde besparingsplannen. Volgens het plan worden, onder andere, tot 200 tijdelijke werkcontracten stopgezet en meer zelfscankassa’s geïnstalleerd. Er is ook sprake van flexibelere arbeidsinzet.
Na het overleg gisteren laten de vakbonden aan de media weten dat er nog geen akkoord is bereikt. De personeelsvertegenwoordigers willen verder onderhandelen in een “echt sociaal overleg” en vragen de opstelling van een onderhandelkalender, aldus ACLVB-vertegenwoordiger Stijn Vandercruysse in naam van het gemeenschappelijk vakbondsfront. Ook willen de vakbonden dat de pilootprojecten die al lopen worden stopgezet.
“Verregaande voorstellen”
De directie zou tijdens de ondernemingsraad wel met toegevingen over de boeg zijn gekomen, maar die zijn voor de bonden niet voldoende. En dat is verrassend, reageert Belgisch CEO Vincent Nolf van zijn kant tegenover HLN, want “na uitvoerige besprekingen lagen verregaande positieve voorstellen op tafel”. Die voorstellen werden “op het laatste moment zonder duidelijke redenen plots afgewezen“, klinkt het.
Een van die voorstellen zou een vervolgvergadering op 1 oktober zijn, waarop meer informatie wordt gegeven over de verschillende deelprojecten van het besparingsplan. Ook beloofde de directie de vakbonden op de hoogte te houden van de evaluatie van de projecten. Na elk pilootproject zou dan bekeken worden of het nodig is om nog onderhandelingen op te starten, “op basis van wettelijke bepalingen of CAO-afspraken”.
Covid-besmettingen in Alleur
Vandaag beraden de vakbonden zich over verdere acties en standpunten. De bonden lieten eerder niettemin verstaan begrip te hebben voor de besparingen, maar vooral misnoegd te zijn dat er geen voorafgaand overleg was. Makro is in België al jaren verlieslatend en bleef dat ook tijdens de coronacrisis, ondanks een significante omzetstijging toen. De directie waarschuwt daarom dat de Belgische tak weleens de steun (en investeringen) kan verliezen van moederholding Metro als nu blijkt dat ook de sociale partners niet meer mee willen.
Ondertussen zijn in de vestiging van Makro in Alleur (bij Luik) nog andere kopzorgen opgedoken: drie medewerkers hebben positief getest op Covid-19. De directie zegt, tegenover de krant La Meuse, de situatie evenwel goed onder controle te hebben. In de winkel werken in totaal 210 mensen.