Geen meerderheid meer
De beslissing komt niet onverwacht, want toen de bevoegde Senaatscommissie half februari haar beslissing uitstelde, was al duidelijk geworden dat het draagvlak voor een afschaffing van de maaltijdcheques wegsmolt. Toen bleken immers plots ook de vakbonden en het VBO tegen, en zo bleven enkel zelfstandigenorganisaties Unizo en NSZ aan de pro-kant over.
Rik Daems (Open VLD) en Etienne Schouppe (CD&V), de twee indieners van het voorstel, benadrukten tevergeefs dat de afschaffing van de papieren maaltijdcheque de kosten voor de ondernemingen naar beneden zou halen. Zelfs een ultieme ‘afzwakking’ van hun voorstel – enkel de papieren cheque afschaffen en de elektronische versie veralgemenen – kreeg geen meerderheid achter zich.
Bij de stemming moesten de vier commissieleden van Open VLD, CD&V en de N-VA de duimen leggen voor hun negen collega’s van de andere partijen. Die verwezen naar de evaluatie die de Nationale Arbeidsraad momenteel onderneemt van het Koninklijk Besluit over de elektronische maaltijdcheque.
Zelfstandigenorganisaties ontgoocheld
Ondernemersorganisatie Unizo betreurt de beslissing en blijft erbij dat een vervanging van de papieren cheques door een nettovergoeding “de meest eenvoudige oplossing” was. Nu dat onmogelijk is, dringt ze aan op een snelle overgang naar de elektronische maaltijdcheque. “Op voorwaarde dat de kostprijs ervan voor werkgevers en handelaars niet hoger ligt dan de huidige papieren maaltijdcheques”, zegt topman Karel Van Eetvelt.
Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen vindt het onbegrijpelijk dat de Senaatscommissie het wetsvoorstel heeft weggestemd en zelfs niet kostenbesparend wil optreden door de elektronische maaltijdcheque te veralgemenen.
“In een rapport van de Dienst Administratieve Vereenvoudiging staat immers zwart op wit dat de afschaffing van de maaltijdcheque voor alle partijen de beste en goedkoopste optie is en dat zelfs met een veralgemening van de digitale maaltijdcheque ook al veel uitgespaard kan worden. Het is duidelijk dat de tegenstemmers gezwicht zijn voor de lobbymachine van de uitgevers van maaltijdcheques”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.