Maar 4,1% organische groei
Nestlé boekte in de eerste jaarhelft een omzet van 45,2 miljard Zwitserse frank, omgerekend zo’n 36,75 miljard euro. Dat is 5,3% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.
Dat mooie cijfer wordt echter overstemd door de organische groei die met 4,1% niet alleen bleef steken op zijn laagste niveau sinds het crisisjaar 2009, maar ook een half procent lager ligt dan de 4,6% waar de analisten op hadden gerekend. Ter info: in het eerste kwartaal bedroeg de organische groei nog 4,3%.
De bedrijfswinst klokte af op 6,8 miljard frank (zo’n 5,5 miljard euro), een stijging met 6,8%. De nettowinst steeg 3,7% tot 5,1 miljard frank (circa 4,1 miljard euro). Tegenover een fors lagere grondstoffenfactuur stonden hogere marketingkosten en prijsdalingen, want de consument koopt in deze crisistijden “almaar prijsbewuster”, klinkt het in het Zwitserse Vevey.
Europa zorgenkindje
Vooral Europa baart Nestlé zorgen: de organische groei viel er terug tot hooguit een half procent en de winstmarge zakte 10 basispunten tot 14,9%. “In Europa zijn de consumenten zeer prijsgevoelig en we hebben daar rekening mee gehouden”, zegt Paul Bulcke. “We hebben tegelijk onze investeringen in onze merken en in innovatie opgedreven, waardoor we marktaandeel hebben gewonnen.”
Dat Europa wel degelijk het zorgenkindje is, bewijzen de prestaties van de andere regio’s. In de groeilanden in Azië, Oceanië en Afrika, bedroeg de organische omzetgroei 5% en steeg de winstmarge 20 basispunten tot 19,1%. In de beide Amerika’s bedroeg de organische groei 5% en steeg de winstmarge zelfs 30 basispunten, tot 17,8%.
5% omzetgroei voor heel 2013
Opmerkelijk is dat Nestlé in geen enkele zone zijn langetermijndoel van “een kleine 10%” groei haalt, zelfs niet in de zogeheten groeilanden. Paul Bulcke & Co stellen hun groeiprognose voor het hele jaar dan ook lichtjes bij: ze rekenen nu op ongeveer 5% omzetgroei voor heel 2013. Tot nu toe was de voedingsreus altijd uitgegaan van een groei tussen de 5 en 6%.
De voedingsreus blijft intussen wel volop investeren. Zo komen er een nieuwe fabriek voor huisdierenvoeding in Polen, koffiebranderijen in China, Vietnam, Spanje en Duitsland, zuivelfabrieken in China en de Dominicaanse republiek, een drankfabriek in Maleisië en een flessenwaterbottelarij in het Verenigd Koninkrijk.