Paarden en ezels in ‘runderlasagne’
“Horsegate” of “het paardenvleesschandaal”, kwam in de voorbije weken geleidelijk meer en meer aan het licht in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Intussen blijkt uit onderzoek dat via een Frans bedrijf massaal Roemeens paardenvlees (of zelfs ezelsvlees) overal in West-Europa in diepvriesmaaltijden terechtkwam, hoewel op het etiket alleen sprake is van rundvlees.
De toevoeging van paardenvlees is niet verboden, maar indien het wordt verwerkt in een maaltijd moet het wel op de verpakking worden vermeld. Dat malafide bedrijven dit nalaten, heeft te maken met financiële motieven: paardenvlees is namelijk goedkoper dan rundvlees.
Vleescarrousel doorheen Europa
De bal ging aan het rollen in Groot-Brittannië, waar kort na elkaar verschillende keren de aanwezigheid van paardenvlees in voeding “met rundvlees” werd vastgesteld, zonder dat dit op het etiket stond. De eerste keer gebeurde dat in hamburgers van Burger King, nu in lasagnes.
De geviseerde lasagnes komen uit een Europese vleescarrousel: ze werden geproduceerd door het Zweedse Findus, dat ze op zijn beurt afnam bij het Luxemburgse filiaal van het Franse Comigel. Dat haalde het vlees echter via Nederlandse en Cypriotische traders uit Roemenië, hoewel de afspraken met Findus stipuleerden dat het vlees van Franse, Duitse of Oostenrijkse oorsprong moest zijn.
(Nog) geen infecties gevonden
De Roemenen wijzen elke klacht af: volgens hen zou elke verwisseling van paardenvlees voor rundvlees niet door de controle raken. Nochtans staat Roemenië bekend als een leverancier van paardenvlees. Dat komt mede omdat Europa het transport van levende paarden uit dat land erg moeilijk maakt, in een poging om een infectieziekte onder controle te houden. Desondanks is er voorlopig nog geen besmet vlees gevonden in de ‘runderlasagnes’.
In afwachting van meer duidelijkheid werden in Frankrijk, Groot-Brittannië en Zweden toch al wel Comigel-producten als lasagne en moussaka uit de rekken gehaald. Dat gebeurde bij onder meer Auchan, Casino, Carrefour en Cora. De Belgische overheidsdiensten zien voorlopig dan weer geen reden om de lasagnes en kant-en-klaarmaaltijden uit de rekken te laten halen.