Een impact hebben op het bord van de Belgen: dat is de ambitie van online versmarkt eFarmz. “Het is evident dat we anders moeten gaan eten”, zegt CEO Muriel Bernard, die spreekt van een bemoedigende start in Vlaanderen.
Mooi potentieel
Sinds enkele weken bezorgt eFarmz ook in Vlaanderen, meer bepaald in de driehoek tussen Antwerpen, Gent en Leuven. Dat verloopt goed, bevestigt CEO Muriel Bernard aan RetailDetail: “We verdubbelen het volume elke twee weken dankzij mond-tot-mondreclame. Mensen beginnen ons te kennen. We zullen hier wellicht een kleiner marktaandeel veroveren dan in het Franstalige landsgedeelte, maar we zien toch potentieel. Er is in Vlaanderen geen concurrent actief die 100% bio is. We merken ook veel vraag buiten de regio die we momenteel bedienen, dus we bekijken hoe we onze routes kunnen aanpassen.”
Een update komt ze geven op de RetailDetail Night, op 24 november. Voor grote marketinginvesteringen in Vlaanderen is het nog te vroeg, zegt ze. “Eerst moeten we die markt beter leren kennen. Maar we hebben de middelen: in Brussel en Wallonië zijn we al actief op tv.” Dat recent de Nederlandse online versmarkt Crisp met veel ambitie in Vlaanderen van start ging, ziet ze eerder als een kans dan een bedreiging. “In 2017, toen HelloFresh met grote middelen op de markt kwam, heeft dat ons ook een boost gegeven: dat creëerde immers nieuwe aankoopgewoonten bij de consument. Mensen ontdekten dat ze hun voeding ook elders konden kopen dan in de supermarkt. Ik denk dat de komst van een speler als Crisp in Vlaanderen de taart kan vergroten en dat mensen zo ook eFarmz zullen ontdekken.”
Op zoek naar groeipistes
eFarmz verkoopt zowel maaltijdboxen als producten: beide activiteiten vertegenwoordigen elk ongeveer de helft van het zakencijfer. “70% van de bestellingen zijn een mix van shop en maaltijddoos. De markt groeit post-covid niet meer sterk, maar we hebben de groei van tijdens de pandemie wel kunnen vasthouden. Nu moeten we op zoek naar nieuwe groeipistes, vandaar onze start in Vlaanderen en de lancering van Express-leveringen in Brussel. We bezorgen ook de lunch bij bedrijven. Die diversificatie laat ons toe om beter aan te voelen wat er speelt op de markt en nieuwe niches en kanalen aan te spreken.”
Bio heeft de reputatie te duur te zijn, zeker in de huidige crisistijden. Een nadeel? “Wij willen aantonen dat het perfect mogelijk is om te eten aan een goede prijs-kwaliteitverhouding wanneer je kiest voor duurzame, lokale seizoensproducten. Ook al is het nu een wat donkere periode op economisch vlak, we moeten hier sterker uitkomen. Je ziet dat shoppers terugkeren naar de discounters, maar dat is slechts een kortetermijnoplossing. Ik heb veel vertrouwen. Kijk naar de recente klimaatrapporten: het is evident dat we op de langere termijn anders moeten gaan eten: lokaal, duurzaam, bio.”
Het grote publiek aanspreken
Duidelijk is wel dat eFarmz niet in z’n niche wil blijven zitten. “Wij zijn maar een klein bedrijfje, maar onze ambitie is echt wel om een impact te hebben op het bord van de Belgen. We willen de voedingsgewoonten veranderen, duurzamer en gezonder maken. We willen daarom ook meer en meer het grote publiek aanspreken. We hebben vrij trouwe klanten. Online heeft het voordeel dat we onze klanten gericht kunnen aanspreken met het juiste aanbod op het juiste moment.”
Hoe duurzaam kan e-commerce in voeding zijn? Muriel Bernard van eFarmz gaat er dieper op in tijdens het voorprogramma ‘Trends in e-commerce’, dat plaatsvindt op 24 november ’s middags, in de aanloop naar de RetailDetail Night. Ook sprekers van onder andere Newpharma, INNO en Casa treden daar aan. Het avondprogramma brengt enkele internationale sprekers, een panelgesprek met vijf Belgische retail CEO’s, de RetailDetail Awards en een exquis netwerkdiner. Een event dat je als retailer niet mag missen!