Gemengde cijfers van Carrefour in Europa het afgelopen kwartaal worden gecompenseerd door sterke resultaten in Latijns-Amerika. De retailer investeert verder in prijsverlagingen, huismerken, e-commerce en klanttevredenheid.
Tevreden klanten
Met een vergelijkbare omzetgroei van 2,9% naar 22,7 miljard euro in het eerste kwartaal van 2025 voldoet Carrefour in grote lijnen aan de verwachtingen, maar achter dat cijfer tekenen zich uiteenlopende trends af. Op de Franse thuismarkt daalde de vergelijkbare omzet met 1,7%: het resultaat van een daling met 1,3% in voeding en 6,2% in non-food. Toch wint de retailer er marktaandeel en stijgt de NPS, de indicator van de klanttevredenheid. Het bedrijf verwacht veel van het nieuwe klantentrouwprogramma “Club Carrefour” en blijft investeren in golven van prijsverlagingen.
Ook in België daalde de vergelijkbare omzet, met 1,1%. De Belgische markt wordt nog steeds gekenmerkt door hevige concurrentie en de effecten van de zondagsopening, zegt het communiqué. Ook de algemene nationale staking van eind maart had een impact op de omzet. “In deze veeleisende context zet Carrefour met vastberadenheid haar ambitieuze commerciële en financiële beleid verder, onder andere door te blijven investeren in haar concurrentievermogen. Op deze manier kon het ook in al haar formaten een hogere klantentevredenheid behalen”, luidt het.
Strategische initiatieven
Elders in Europa boekt de retailer uiteenlopende resultaten. Goed ging het in Spanje, waar de omzet met 1,4% steeg, en in Roemenië, waar de vooruitgang 2,7% bedroeg. Lastiger heeft de keten het in Italië (-1,7%) en Polen (-1,9%). Het beste nieuws kwam uit Latijns-Amerika: in Brazilië ging de omzet 5,4% hoger, vooral dankzij sterke prestaties van prijsvechtersformule Atacadão. In Argentinië was er zelfs een groei met 51,5%.
Strategische initiatieven werpen verder hun vruchten af, zegt het bedrijf. Het omzetaandeel van de huismerken blijft stijgen: dat bedraagt nu 38%, tegenover 37% een jaar geleden. De bruto e-commerce-omzet steeg met 19%, de NPS ging met 3% vooruit dankzij een verbeterd prijsimago. CEO Alexandre Bompard ziet dat de inspanningen inzake koopkracht en klanttevredenheid lonen, en bevestigt dan ook de financiële vooruitzichten voor het hele jaar.