Lange lijdensweg
Met de aanvraag tot faillissement komt een einde aan een lange lijdensweg van het bedrijf, die begon toen O’Cool in mei 2012 een aanvraag tot bescherming tegen schuldeisers indiende. Een maand eerder waren er al problemen geweest met het uitbetalen van de lonen. In november van 2011 had O’Cool al besloten om af te stappen van de verkoop van droge voeding en enkel nog te focussen op de verkoop van diepvrieswaren, toen al een veeg teken.
Volgens ingewijden begonnen de problemen bij O’Cool toen het in 2005 de keten Covee overnam. De verschillen tussen de twee ketens bleken te groot en bij het verdwijnen van de naam Covee zou O’Cool ook een boel van diens klanten hebben verloren. Ook de crisis zou een probleem worden voor O’Cool, dat met lede ogen moest aanzien hoe klanten hun diepvrieswaren liever in de gewone supermarkt gingen halen.
Toch doorstart
De oorspronkelijke bescherming tegen schuldeisers liep normaal al af in november 2012, maar O’Cool kreeg een verlenging van een half jaar om verder te werken aan de reorganisatie. O’Cool had dan al een aantal winkels van de hand gedaan, om verder te werken met een meer gestroomlijnd concept.
In mei 2013 kwam dan heuglijk nieuws: O’Cool kon toch een doorstart maken. De keten had een akkoord gevonden met haar grootste schuldeisers en de Gentse rechtbank van koophandel keurde de herstelplannen goed. Op dat moment had de keten nog zestig winkels in haar arsenaal, de vijftig andere werden gesloten of verkocht aan andere retailers. Dat was toen een straffe stoot, aangezien cijfers tonen dat ongeveer tachtig procent van bedrijven die in aanraking komen met WCO uiteindelijk toch de boeken neerleggen.
Bij de doorstart werd besloten om toch opnieuw droge voeding in het gamma op te nemen. Ook zouden nog vijftien extra winkels verdwijnen – verkocht of gesloten – waarna de keten nog slechts 45 van de oorspronkelijk 110 winkels zou overhouden.
…en uiteindelijk toch failliet
Enkele maanden later blijken al die plannen voor niets geweest te zijn: O’Cool heeft bij de Gentse rechtbank van koophandel de boeken neergelegd. Ook de andere naamloze vennootschappen met dezelfde zetel – Frost Invest, Be Cool en Naturello – leggen de boeken neer. Het is nu aan de rechtbank om zich uit te spreken over het faillissement.