De onderhandelingen tussen de supermarkten en de fabrikanten beloven tot verdere prijsverhogingen te leiden. Beide partijen willen niet eerder doorgerekende kosten nu wel doorduwen.
Prijzen stegen niet genoeg
Het ziet er naar uit dat de prijzen in de supermarkten met nog ettelijke procenten zullen stijgen. Zowel de retailers als de fabrikanten zeggen de voorbije maanden in hun eigen vel te hebben gesneden: ze konden de stijgende kosten en inflatie niet (voldoende) doorrekenen en draaiden geregeld verlies.
De voedingsprijzen zijn inderdaad minder sterk gestegen dan de kosten van de fabrikanten en de supermarkten, volgens het Prijzenobservatorium. Hoewel elk geval verschilt en sommige fabrikanten net hun winstmarges wisten op te krikken, beloven het daardoor pittige onderhandelingen te worden.
Producent van diepvriesgroenten Ardo zou telers in 2023 zelfs tot 40% meer betalen dan afgelopen jaar. Dat moet om de energiekosten van boeren te dekken, maar ook door de mislukte oogst van vorige zomer en om de landbouwers te overtuigen om überhaupt nog groenten te zaaien, zegt operationeel directeur Bernard Haspeslagh aan De Tijd. Tekorten dreigen, net als “een aanzienlijke prijsstijging voor de consument”.
Voeding voert inflatie aan
“Voeding zal in de komende maanden duurder worden”, bevestigt Geert Roels, aankoopdirecteur van Colruyt, aan de krant. “De inflatie is trager op gang gekomen in de voedingssector en zal ook trager verdwijnen.” Zo zal de inflatie begin 2023 zelfs gestuwd worden door de voedingsprijzen en niet langer door de energieprijzen, meent Pierre Wunsch, gouverneur van de Nationale Bank.
De supermarkten maken echter al duidelijk dat ze over enkele maanden niet opnieuw willen onderhandelen. Ze willen terug naar de jaarlijkse onderhandelingen, dus moeten de leveranciers hun tarief weer het hele jaar lang aanhouden. Dat maakt het extra belangrijk – en extra moeilijk – om nu de juiste prijs overeen te komen.