Overname en nieuwe CEO
Eerder dit jaar is Heinz overgenomen door Berkshire Hathaway, het investeringsfonds van Warren Buffett, en het Braziliaanse 3G. Eén van hun eerste wapenfeiten was het aanstellen van een nieuwe CEO en dat werd Bernardo Hees, die voorheen aan de slag was als topman bij Burger King.
Dat vonden ze bij McDonald’s aanleiding genoeg om de wereldwijde contracten met Heinz op te zeggen. “Als gevolg van de recente wijzigingen in het management bij Heinz hebben we besloten om op termijn over te stappen naar andere aanbieders“, stelt McDonald’s in een verklaring. “We hebben met Heinz gesproken en zijn van plan om er samen voor te zorgen dat de overgang ordelijk verloopt.” Heinz wenste niet te reageren op de bekendmaking van McDonald’s.
Heinz was in 1973 al zijn contracten met McDonald’s in de Verenigde Staten verloren, nadat het er niet in slaagde om bepaalde doelen op vlak van levering te halen, voornamelijk omdat het na een slechte tomatenoogst voorrang gaf aan de verkoop aan supermarkten. Nu verliest het dus ook de andere contracten met McDonald’s. Heinz blijft wel leveren aan Burger King.
Voorlopig geen gevolgen voor Heinz-fabriek in Turnhout
Het nieuws over de splitsing tussen Heinz en McDonald’s zorgde maandag bij de werknemers van Heinz in Turnhout voor wat onrust. Veertig procent van de productie van die fabriek dient immers om restaurants van McDonald’s te bevoorraden.
Op een bijzondere ondernemingsraad zei de directie van de fabriek dat er toch nog onderhandelingen gaande zijn tussen Heinz en McDonald’s om het contract te verlengen. Indien het contract toch wordt opgezegd, is de directie er van overtuigd dat er andere klanten zullen worden gevonden om het volumeverlies op te vangen. Voorlopig is er geen sprake van ontslagen. Bij Heinz in Turnhout werken 145 mensen.