De directie van Delhaize heeft een nieuw voorstel met begeleidende maatregelen uitgestuurd, maar de vakbonden onthalen dat op gemengde gevoelens. Afgelopen weekend braken opnieuw protestacties uit. Ook bij franchisenemers is het onrustig.
Constructieve sfeer
Het nieuwe voorstel moet het al maanden aanslepende sociaal conflict over de verzelfstandiging van 128 supermarkten beëindigen. Dat heeft het persagentschap Belga vernomen bij minister van Werk Pierre-Yves Dermagne en bij de vakbonden. Delhaize bevestigt het nieuws, maar wil nog geen details kwijt.
“We kunnen bevestigen dat er tijdens de vergadering, die in een constructieve sfeer verliep, een voorstel van protocolakkoord op tafel is gelegd. We hopen dat dit voorstel in de loop van volgende week tot een akkoord zou kunnen leiden,” zegt Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver. Het voorstel zou bijkomende begeleidende maatregelen en garanties inhouden voor de betrokken werknemers. Van het plan om alle 128 winkels te verzelfstandigen, stapt Delhaize niet af.
Extra premie
De vakbonden reageren erg verdeeld. De liberale vakbond klinkt voorzichtig positief over het voorstel: “Het komt niet overeen met wat wij op tafel hebben gelegd, maar het is ook niet hetzelfde als wat de directie in maart had aangekondigd”, zegt Wilson Wellens, die eraan toevoegt dat “dat de strijd niet tot niets heeft geleid”.
Bij de Vlaamse socialistische vakbond BBTK overwegen gemengde gevoelens: “We zijn blijven onderhandelen, ook al werd er niet ingegaan op onze drie grote eisen. De directie heeft aan het voorstel een premie voor de vervroegd gepensioneerden en een transitiepremie toegevoegd, maar dat was niet onze vraag”, zegt vakbondsman Jan De Weghe. Hij bevestigt wel dat het voorstel zal worden voorgelegd aan de leden. Werknemers die vervroegd met pensioen gaan vanaf 62 jaar zouden een extra premie krijgen van 10.000 euro.
“Peanuts”
Aan Franstalige kant is de reactie uitgesproken negatief: “Peanuts”, vindt Myriam Delmee van de socialistische vakbond SETCa. Zij houdt vast aan drie grote eisen: de intrekking van het franchiseplan, een sociaal plan voor personeel dat wil vertrekken en de garantie van vakbondsvertegenwoordiging in de winkels die verzelfstandigd worden. Ook Myriam Djegham van de christelijke vakbond vindt het een slecht voorstel.
Er volgden afgelopen weekend opnieuw protestacties bij Delhaize. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd het distributiecentrum in Zellik gedurende vijf uur geblokkeerd: vrachtwagens konden er niet buitenrijden. Zaterdagochtend hielden vijftien winkels de deuren gesloten. Na tussenkomsten van deurwaarders gingen de meeste winkels wel weer open.
Onevenwichtig
Ook bij de franchisenemers blijft het onrustig: een honderdtal zelfstadige ondernemers van Delhaize hebben samen met sectororganisatie Buurtsuper.be (Unizo) een brief geschreven aan de directie, waarin ze een gesprek eisen over de “onevenwichtige bepalingen” in de nieuwe franchiseovereenkomsten die de retailer de overnemers van de filialen voorlegt. Ze hekelen onder andere de verplichting om een groter deel van het assortiment bij Delhaize in te kopen, en ook het verscherpte niet-concurrentiebeding, schrijft De Tijd.
Volgens Delhaize zijn de contracten echter correct en hebben de overnemers van de eerste 32 filialen er alvast geen probleem mee: “Als het contract niet goed was, zouden we niet zoveel mensen hebben overtuigd”.