De belangrijkste cacaoproducerende landen, Ghana en Ivoorkust, zijn overeengekomen een heffing in te voeren om de levenskwaliteit van cacaoboeren te verbeteren. Daardoor zal de prijs van chocolade in de toekomst wel stijgen.
400 dollar per ton extra
Ghana en Ivoorkust zijn samen goed voor 60% van de wereldwijde cacaoproductie. Beide landen hebben onlangs de handen in elkaar geslagen en een opgericht, dat naar analogie van het OPEC-kartel over petroleum “COPEC” genoemd wordt. Dat kartel heeft ook beslist om een premie van 400 dollar (350 euro) per ton cacao aan te rekenen. Die komt bovenop de huidige marktprijs van 2520 dollar (2250 euro). De actie komt er nadat onderhandelingen met grote afnemers uit de chocolade-industrie over een minimumprijs voor de volgende cacao-oogst niets opleverden.
De extra premie geldt in principe pas voor de nieuwe oogst, maar binnen de sector zijn futures-contracten (die geruime tijd vóór de eigenlijke oogst worden afgesloten) zeer gebruikelijk. Het betekent dat de premie nu al voelbaar wordt bij het onderhandelen van nieuwe contracten.
Leefbaar inkomen garanderen
Voorlopig hebben grote chocoladeproducenten als Mars en Mondelez nog geen prijsstijgingen aangekondigd. Eerdere prijsstijgingen werden ook niet altijd (rechtstreeks) doorgerekend aan de klant: soms pasten de producenten hun recepten aan of maakten ze hun snoeprepen gewoon kleiner. Volgens ingewijden leidt het geen twijfel dat de prijzen uiteindelijk toch zullen stijgen: “Je kan dit vergelijken met een belasting van 1,2 miljard dollar op de wereldwijde cacao-industrie”, citeert De Standaard Eric Bergman, vicepresident van de grondstoffenmakelaar Commodities.
De kartelpremie werd door Ghana en Ivoorkust ingevoerd om de lokale cacaoboeren een hoger en stabieler inkomen te verschaffen. Volgens de Wereldbank zou 80% van hen geen leefbaar inkomen overhouden aan de cacoateelt. Vooral de grote prijsschommelingen op de internationale markten spelen de boeren parten. Met de premie wil men die schommelingen opvangen: als de cacaoprijs hoog is, zou de premie (gedeeltelijk) gestort worden in een overheidsfonds. Dat geld kan dan dienen om de boeren te ondersteunen in periodes dat de cacaoprijs laag is.