Nestlé legt de lat hoger: de Zwitserse voedingsgigant mikt de komende jaren op een sterkere omzetgroei én op hogere operationele marges. Dat moet lukken dankzij groeiende segmenten als mineraalwater, dierenverzorging, babyvoeding en koffie.
Dubbele doelstelling
Concreet wil Nestlé de komende jaren zijn omzet organisch met 5% optrekken, waar het vorig jaar slechts uitkwam op een toename met 3,2% (het laagste peil in twintig jaar). Tegelijk moet de operationele winstmarge omhoog van 16% in 2016 naar 17,5% à 18,5% tegen 2020.
De verhoogde doelstellingen zijn een antwoord op het ongenoegen bij een aantal aandeelhouders. Onder meer de activistische aandeelhouder Dan Loeb, die met zijn hefboomfonds Third Point 1,25% van de aandelen bezit, oefende druk uit op het management. Hij vond de commerciële prestaties van het bedrijf ondermaats. Verder drong hij aan op een verkoop van de participatie in het cosmeticaconcern L’Oréal.
Druk op de verkoop
Topman Mark Schneider probeert daar nu een antwoord op te geven. Hij wil het belang van traditionele consumentengoederen in de omzet verlagen omdat de verkoop ervan onder druk staat, onder meer wegens de weerstand tegen de verkoop van suikerhoudende producten. Tevens nemen nieuwe voedingsconcepten een deel van de markt in.
De groei moet de komende maanden dan ook vooral komen uit productcategorieën die het wel goed doen zoals flessenwater, koffie, kindervoeding en producten voor gezelschapsdieren en voorts uit producten die goed zijn voor de gezondheid. Schneider geeft daarbij wel toe dat het niet makkelijk wordt om tegelijk aan te sturen op een hogere omzet en hogere winstmarges.
Acquisities
Naast de autonome groei komen er wellicht ook gerichte acquisities en desinvesteringen. Volgens Schneider zal dit een impact hebben van zo’n 10% op de bestaande portfolio. Zo trekt de onderneming zich in de VS niet alleen terug uit de snoepgoedmarkt, maar ook uit die van diepvriesvoeding.
Schneider poogt de aandeelhouders ook te paaien met een versnelde inkoop van eigen aandelen, waarvoor het concern 20 miljard Zwitserse frank, omgerekend zo’n 17,5 miljard euro, veil heeft.