Aanpassingen waar mogelijk
De hele discussie kwam op gang nadat een werknemer weigerde om een fles alcohol af te rekenen en de klant doorverwees naar een andere kassa. In de Islam het verboden om alcohol te consumeren of te verkopen, en Marks & Spencer zegt daar dan ook rekening mee te houden bij het verdelen van de taken.
Gelijkaardige interne richtlijken dicteren dat christenen niet op zondag moeten werken, en hetzelfde geldt voor joden op zaterdag. “We vinden het spijtig dat we in deze zaak ons eigen intern beleid niet volgden“, zei een woordvoerster van M&S aan The Telegraph. “M&S promoot een omgeving vrij van discriminatie en wanneer er dus speciale verzoeken worden gedaan, zullen we altijd redelijke aanpassingen maken om ze tegemoet te komen.”
Ook andere ketens hebben beleid rond religie
Ook andere Britse ketens hebben een intern beleid rond geloof en religie, maar vaak gaan zij minder ver dan Marks & Spencer: bij Sainsbury’s verwachten ze bijvoorbeeld wel dat alle werknemers met alle producten kunnen werken. “Als een geloof inhoudt dat bepaalde producten niet gegeten of gedronken mogen worden, dan kunnen ze er als deel van hun job nog steeds mee werken.”
Bij Morrisons en Tesco hanteren ze ongeveer hetzelfde beleid als bij M&S, waarbij werknemers kunnen aangeven welke delen van een job ze niet kunnen uitvoeren. Beide ketens proberen daar in de mate van het mogelijke rekening mee te houden. “Het zou niet logisch zijn om iemand aan de kassa te zetten als ze bepaalde producten niet kunnen aanraken”, zei een woordvoerder van Tesco daarover nog aan The Telegraph.