Kweekvleespionier Mosa Meat heeft een aanvraag ingediend voor het op de Europese markt brengen van gecultiveerd rundervet: dat diervrij ingrediënt kan de smaakbeleving van plantaardige vleesvervangers optillen.
“De ziel van de smaak”
Mosa Meat heeft een aanvraag ingediend bij de Europese Commissie en de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) voor het op de markt brengen van in bioreactoren gecultiveerd rundvet. Het is de bedoeling om dit vet te commercialiseren als ingrediënt in “hybride” vleesalternatieven zoals plantaardige burgers, gehaktballen, empanadas of bolognese. Vet speelt immers een cruciale rol in de smaakbeleving, het aroma en het mondgevoel van vlees.
“Vet is de ziel van smaak en we hebben een ingrediënt ontwikkeld dat de rijke culinaire ervaring biedt die consumenten verwachten van conventioneel rundvlees. Deze innovatie verbetert niet alleen onze Mosa Burgers, maar heeft ook het potentieel om plantaardige producten, die vaak moeite hebben om de volledige sensorische ervaring van vlees te evenaren, te verbeteren”, zegt Maarten Bosch, CEO van Mosa Meat.
Combinatie van gekweekte en plantaardige ingrediënten
De zogenaamde “Novel Foods” toelatingsprocedure van de EU, die wel 18 maanden in beslag zal nemen, vereist dat gekweekte ingrediënten afzonderlijk worden ingediend. Met deze registratie zet Mosa Meat naar eigen zeggen een belangrijke stap op weg naar de Europese markt: “Door te beginnen met gecultiveerd vet maken we de weg vrij voor de introductie van onze eerste burgers aan consumenten, terwijl we trouw blijven aan onze langetermijnvisie. Onze eerste producten zullen een combinatie zijn van gekweekte en plantaardige ingrediënten.”
Labovlees, kweekvlees of celvlees wordt gemaakt van echte dierlijke cellen die worden gevoed in bioreactoren om uit te groeien tot spier-, vet- en bindweefsel, met dezelfde samenstelling als traditioneel vlees. Kweekvlees zou tot 93% minder broeikasgassen produceren, 95% minder land en 78% minder water gebruiken dan industriële vleesproductie. In 2013 presenteerde medeoprichter Mark Post, de allereerste rundvleesburger op basis van cellencultuur op een persconferentie in Londen. Die kostte toen wel meer dan 250.000 euro. Labovet zou intussen tegen aanvaardbare prijzen kunnen worden geproduceerd.