De Europese Commissie legt Mondelez International een boete van 337,5 miljoen euro op wegens het belemmeren van de grensoverschrijdende handel in chocolade, koekjes en koffieproducten.
22 overtredingen
Volgens de Europese Commissie heeft Mondelez zich schuldig gemaakt aan zogenaamde “territoriale leverbeperkingen”: de fabrikant van merken als Côte d’Or, Milka, Oreo of TUC maakte misbruik van zijn dominante marktpositie om te beletten dat retailers of groothandelaars producten tegen lagere prijzen konden inkopen in andere lidstaten. Dat leidde tot hogere consumentenprijzen.
Het onderzoek naar de oneerlijke handelspraktijken loopt al sinds 2019, toen huiszoekingen plaatsvonden in kantoren van de multinational in Bremen, Mechelen en Wenen. In 2021 volgden formele antitrustprocedures. In totaal constateerde de Commissie 22 concurrentiebeperkende praktijken of overeenkomsten. Mondelez stopte bijvoorbeeld de leveringen aan een broker in Duitsland, om te beletten dat die producten zou doorverkopen aan klanten in België, Bulgarije, Oostenrijk en Roemenië, waar de prijzen hoger lagen. Ook stopte de fabrikant de levering van chocoladeproducten in Nederland om de import in België te verhinderen, waar Mondelez hogere prijzen aanrekende.
“Geïsoleerde incidenten”
Volgens Mondelez – dat zijn medewerking aan het onderzoek verleende – gaat het om geïsoleerde incidenten uit het verleden, waarbij vooral kleinere distributeurs of tussenpersonen betrokken waren: “Deze historische zaak is niet representatief voor wie we zijn en de sterke nalevingscultuur waar we naar streven. Bij Mondelēz International nemen we compliance-kwesties zeer serieus en hechten we het grootste belang aan integriteit en respect voor de wetten van de landen waarin we actief zijn”, stelt het bedrijf in een statement.
De schikking met de zoetwarenfabrikant is geen primeur: in 2019 kreeg AB InBev een boete van 200 miljoen euro omdat de brouwer niet toeliet dat Belgische retailers bier van Jupiler en Leffe goedkoper zouden invoeren uit Nederland en Frankrijk.