De nieuwe horecasluiting heeft uiteraard grote gevolgen voor groothandels zoals Metro. Topman Vincent Nolf houdt rekening met een omzetdaling van 60 tot 80%.
Afhaalmaaltijden
Net zoals in het voorjaar – tijdens de eerste coronasluiting – zullen de 11 Belgische Metro-filialen komende maand gewoon openblijven. Veel restauranthouders schakelen immers over op afhaalmaaltijden. Niettemin voelt het concern reeds de eerste gevolgen van de verplichte sluiting van de cafés en restaurants. “De voorbije week zijn de bestellingen al met zo’n 30% teruggelopen”, zegt CEO Vincent Nolf in De Tijd. “Ik denk dat we over enkele dagen weer aan min 60 tot 80% zitten.”
Of de nieuwe sluiting ook betekent dat Metro nu op een een verliesjaar afstevent, wil Nolf (nog) niet gezegd hebben. Wel zal er zeker een grote impact zijn op de brutobedrijfswinst. Vorig jaar was de Metro-keten operationeel winstgevend.
In België heeft de Metro-groep het al een hele tijd erg lastig, vooral door de verlieslatende Makro-winkels. Die werden de voorbije jaren omgevormd tot supermarkten voor het grote publiek. Ondanks zware investeringen van het Duitse moederbedrijf, is Makro nog niet uit de problemen. “Onze kostenstructuur is te hoog, waardoor Makro nog altijd verlies maakt”, besluit Nolf. Recente besparingsplannen bij de ‘cash & carry’-retailer hebben de afgelopen weken geleid tot verschillende spontane stakingsacties.