Onder grote belangstelling opende de familie Karaoğlu afgelopen zaterdag een gloednieuwe vestiging van Meram Supermarkt in Borgerhout. Met een moderne uitstraling en vers in de hoofdrol mikt de winkel op een breed publiek.
“Halal op z’n Westers”
“Een hele wereld aan lekkers voor iedereen uit de buurt”: met die boodschap op de gevel maakt Meram Supermarkt duidelijk dat de zaak er niet enkel is voor de Turkse gemeenschap, maar voor alle klanten die zich willen laten verleiden door een verrassend assortiment van lekkernijen uit verschillende culturen. “Dit is halal op z’n Westers”, glimlacht ondernemer Ömer Karaoğlu, die de winkel uitbaat met zijn echtgenote Rukiye en zijn broer Yunus. “We verkopen geen varkensvlees en geen alcohol, maar verder is dit een moderne en comfortabele supermarkt voor iedereen. We willen niemand afschrikken.”
De winkel is er dan ook nadrukkelijk voor alle culturen en gemeenschappen in de buurt. “We hebben altijd al bijzonder veel zorg gedragen voor onze klanten en we willen met deze winkel echt een ontmoetingsplek worden voor alle mensen uit de buurt”, licht de zaakvoerder toe. “Daarom bieden we onze klanten onder andere een warme ontvangst met gratis koffie en een gezellige inrichting.”
Transparant
Vers speelt de hoofdrol in de winkel: klanten komen binnen in een gekoelde vershal met groenten en fruit tegen érg scherpe prijzen. Veel warmer is de sfeer in de winkel zelf, waar zwart en lila de toon zetten. Achteraan bevindt zich een grote slagerijtoonbank die duidelijk als trekker fungeert. Hier kunnen klanten terecht voor een ruim aanbod rundsvlees, lam en kip, en ook voor heel wat bereidingen uit de eigen keuken: burgers, gehakt, brochettes, gemarineerde producten…
Meram wil transparant zijn: de karkassen hangen duidelijk zichtbaar achter een glazen wand naast de beenhouwerij. “Onze kippen komen rechtstreeks van de slachterij, zonder tussenschakel. Ook het rundsvlees komt recht van de bron, we kennen de boeren en we bezoeken de weiden waarop de dieren grazen. Lamsvlees komt uit Engeland en het Nederlandse Texel.”
Nederlandse accenten
Vooraan in de winkel is er een bakkerij en een toonbank met bereide maaltijden, die zowel in bediening als in portieverpakkingen verkrijgbaar zijn. “Hierin zijn we een voorloper, want er bestaat eigenlijk amper een aanbod bereide halal-maaltijden, terwijl er zeker vraag naar is.” De maaltijden komen van de Nederlandse leverancier De Kroes. We zien overigens wel meer Nederlandse accenten in de winkel. Opmerkelijk zijn bijvoorbeeld de scherp geprijsde huismerken Gwoon en Oké: die komen van de Nederlandse inkoopgroepering Superunie. Meram wil zich nu eenmaal onderscheiden met producten die je nergens anders vindt. Het foodaanbod toont verder een mix van bekende A-merken en etnische producten uit verschillende culturen: Turks, Arabisch, Libanees, Italiaans…
De supermarkt van 1.600 m² bevindt zich in een pand aan de Stenenbrug, waar vroeger een Carrefour Market zat. “We hebben het gekocht en verbouwd. Het enige nadeel hier is het gebrek aan parkeerplaatsen.” Het is al de derde winkel voor de ondernemersfamilie, die ook een (kleinere) buurtwinkel uitbaat in de Brederodestraat en een compacte supermarkt aan de Boomsesteenweg op het Kiel. Met deze moderne supermarkt zet de familie een belangrijke nieuwe stap. Ömer Karaoğlu gelooft in de verbindende aanpak en toont zich ambitieus: “Dit concept willen we op termijn zeker uitbreiden.”