Steun op korte en lange termijn
Er zal daarom een stabiliseringsmechanisme worden opgericht “waarmee de inkomensvolatiliteit in de betrokken sectoren kan gemilderd worden.” Er zal ook eenmalig een rechtstreekse toeslag voor melkveehouders en varkenshouders worden toegekend, om het probleem om korte termijn te bestrijden.
Die steun zal hoofdzakelijk gefinancierd worden via een tijdelijke toeslag op een aantal zuivel- en varkensproducten. Voor melkveehouders gaat dat over een toeslag op de melkprijs van 2,7 cent per liter melkquotum. De melkveebedrijven zullen de steun – zowat 46 miljoen euro – krijgen uitbetaald voor een periode van zes maanden. Varkensveehouders zullen dan weer mogen rekenen op een steun van ongeveer 30 miljoen euro, die wordt uitgedeeld aan fokvarkensbedrijven op basis van een forfaitair bedrag per aanwezige zeug.
De partners die hebben deelgenomen aan het ketenoverleg zullen de komende zes maanden werken aan een structuur die na de tijdelijke maatregelen in stelling moet worden gebracht, om het systeem op lange termijn te laten werken. De landbouworganisaties hebben daarnaast ook een gemeenschappelijke eisenbundel samengesteld, die op 7 september zal worden voorgelegd op de Europese landbouwraad. Zo’n consensusdocument is volgens het ketenoverleg uniek in Europa.