Paardenvleesschandaal: bladzijde omgedraaid
Ter Beke boekte in 2014 een omzet van 399,7 miljoen euro, dat is 1,8% minder dan in 2013 – een daling die volledig op rekening komt van de divisie Vleeswaren. De groep stopte vorig jaar de productie van gedroogde en gezouten vleeswaren in haar vestiging bij Herstal (Luik), wat leidde tot een omzetdaling van 3,3% in de divisie.
De afdeling Bereide gerechten (Come a Casa) zag haar omzet dan weer groeien met 1,8% dankzij een optimalisering van het productgamma. “Come a Casa bevestigt opnieuw zijn leidende positie als trekker van de verse mediterrane maaltijden in België”, klinkt het bij Ter Beke, dat daarmee de pijnlijke bladzijde van het paardenvleesschandaal in 2013 definitief heeft omgedraaid. Intussen is ook de nieuwe fabriek voor bereide gerechten in het Poolse Opole in gebruik sinds begin oktober 2014.
Rendabiliteit opgekrikt
Dankzij de diverse ingrepen in beide divisies is Ter Beke er wel in geslaagd zijn rendabiliteit te verbeteren: ondanks de omzetdaling wist het bedrijf zijn nettowinst met ruim 31% te verhogen tot 8,1 miljoen euro.
Het management wil ook dit jaar blijven focussen op “de rendabiliteit van het productgamma en de doorgedreven kostenbeheersing en -reductie” en rekent dan ook op een beter resultaat voor 2015. De ontwikkeling van een assortiment salami-snacks, de vernieuwing van het paté-gamma, de herlancering van het topgamma bedieningsvleeswaren onder het merk Daniël Coopman en het nieuwe assortiment hersluitbare verpakkingen voor de Nederlandse en de Engelse markt moeten de divisie Vleeswaren opnieuw laten aanknopen met groei.