Meer dan de helft van de gecontroleerde maaltijdbezorgers in Brussel heeft geen geldige verblijfsvergunning en werkt dus illegaal. Die vaststelling baart ook de platformen zelf zorgen.
Gekende vorm van uitbuiting
Het Brusselse arbeidsauditoraat blijft zich vastbijten in de werkomstandigheden van maaltijdbezorgers en fietskoeriers, zoals voor Deliveroo en Uber Eats. Na eerdere strafrechtelijke onderzoeken in 2021 voeren de gerechtelijke autoriteiten nu controles uit naar de papieren van de bezorgers zelf, bericht L’Écho.
Uit steekproeven door de arbeidsinspectie bleek dat liefst 55% van de bezorgers rondrijdt zonder geldige verblijfsvergunning. Koeriers van alle types maaltijdplatformen werden gecontroleerd, maar omdat Deliveroo en Uber Eats de markt domineren, kwamen zij het vaakst aan de beurt. Er werd niettemin slechts een beperkt aantal koeriers gecontroleerd: het gaat in totaal om 43 bezorgers sinds het begin van het jaar, waarvan 24 niet in regel waren met hun verblijfspapieren.
De Brusselse arbeidsinspectie is niet eens verrast door de vaststellingen, aangezien het om een gekend fenomeen gaat. De illegalen werken niet zelf voor de bezorgplatformen, maar in het zwart in opdracht – en in de plaats van – officiële zelfstandige koeriers in ruil voor een (groot) deel van hun loon. Het fenomeen is vergelijkbaar met wat ook al bij koeriersbedrijven als PostNL is vastgesteld. Aangezien ze illegaal in het land verblijven, worden ze soms gedwongen tot de helft van hun loon af te staan en verdienen ze nog amper 2,5 euro per uur.
Gezichtsherkenning tegen mensenhandel
“Het meest verontrustende is dat de onlangs geconstateerde onregelmatigheden ernstiger zijn dan die uit het verleden”, verklaart woordvoerder Fabrizio Antioco van het auditoraat van Brussel tegenover L’Écho. Hoewel de zaak zowel vanuit juridisch als technisch oogpunt complex is, omdat er veel verschillende controles nodig zijn, is het voor het Brusselse arbeidsauditoraat een prioriteit. In het geval van PostNL hangt zowel de onderaannemers in kwestie als bepaalde directieleden een aanklacht voor mensenhandel boven het hoofd.
Ook voor de maaltijdplatformen is het een pijnlijke kwestie. Deliveroo zegt een nultolerantiebeleid te voeren en voert steeds meer eigen controles uit. Het maaltijdplatform controleerde naar eigen zeggen al 400 bezorgers en volgt op of er gesjoemeld wordt met hun rekeningen. De rekeningen van verschillende koeriers werden al opgezegd. Het bedrijf ontwikkelt zelfs gezichtsherkenningstechnologie om dergelijke fraude te voorkomen.