Van familiaal ateliertje in 1926…
Godiva gaat terug op een familiaal atelier dat in 1926 werd gesticht door Pierre Draps senior en onder meer aan Sarma leverde. Na het plotse overlijden van vader Draps zetten zijn zonen Joseph, François en Pierre zijn levenswerk voort.
In 1958 telt Godiva, zoals het atelier sinds 1945 heet, al 20 winkels in België. In het kader van de Expo dat jaar opent het zijn eerste vestiging in Parijs en toont het zijn culinaire kunnen aan de hele wereld. Wanneer de broers, bij gebrek aan opvolgers, in de tweede helft van de jaren ’60 Godiva eerst deels en in 1972 volledig verkopen aan het Amerikaanse voedingsconcern Campbell’s, is de groep al internationaal actief en heeft Godiva zelfs een eigen winkel aan Fifth Avenue in New York.
…tot wereldspeler van formaat in 2011
Vandaag is Godiva, dat vorig jaar zijn 85e verjaardag vierde, eigendom van de Turkse Yıldız-holding, die Godiva vier jaar geleden overkocht voor 592 miljoen euro. Godiva is intussen actief in 70 landen wereldwijd, met honderden vestigingen in eigen beheer en in franchise.
Vóór de Turkse overname realiseerde Godiva een omzet van 380 miljoen euro, eind 2011 was dat al 494,5 miljoen. “Onze inkomsten zijn er in al onze markten op vooruitgegaan, vooral in China en Japan, momenteel onze belangrijkste afzetgebieden”, aldus Jim Goldman, de Amerikaanse CEO van Godiva Inc.
“Mijn Godiva is in goede handen”
Pierre Draps laatste publieke optreden dateert van begin februari, wanneer de nog altijd krasse Draps – die een kleine 30 jaar geleden naar het mondaine Zwitserse vakantieoord Ascona verhuisde – bezoek krijgt van enkele toplui van de Turkse Yıldız-holding. “Je zag nog die sprankeling in zijn ogen toen hij over chocolade sprak”, zei voorzitter Murat Ülker achteraf over die ontmoeting. “U bent een man naar mijn hart. Mijn Godiva is in goede handen”, zou Pierre Draps hem aan het einde van dat bezoek nog hebben toegefluisterd.
De precisie van de spraakherkenning staat dus nog niet geheel op punt.