Het Europees Parlement stemt deze week over een mogelijk verbod op termen als ‘veggieburger’ en ‘vegan worsten’. Volgens de vleesindustrie creëren dergelijke benamingen enkel verwarring bij de consument.
Exclusiviteit
De Europese landbouwlobby Copa-Cogeca wil dat woorden als burger, steak en worst exclusief voorbehouden blijven voor ‘echte’ vleesproducten. Ze pleiten met andere woorden voor een verbod om die benamingen te gebruiken voor vegetarische alternatieven. Volgens de organisatie zouden termen als ‘veggieburger’ of ‘vegan worsten’ tot verwarring leiden bij de consument. Jean-Pierre Fleury van Copa-Cogeca spreekt in De Standaard zelfs over “culturele kaping”.
In de commissie Landbouw van het Europees Parlement heeft men wel oren naar de eisen van de vleesindustrie. Nog deze week zullen de Europarlementsleden stemmen over een amendement op een verordening, waarin staat dat “de namen die gebruikt worden voor vleesproducten, exclusief gereserveerd worden voor producten die vlees bevatten waaronder steak, worst, kotelet en burger”.
Steun van multinationals
Milieubewegingen en organisaties die plantaardige voeding promoten, verzetten zich vanzelfsprekend hevig tegen een mogelijk verbod. Daarbij vegen ze het argument van verwarring resoluut van tafel. “Er is absoluut geen bewijs dat consumenten verward of misleid zouden zijn door de manier waarop plantaardige producten nu genoemd worden. Integendeel, door ze nu anders te noemen, zal er pas verwarring ontstaan”, zegt Nena Baeyens van de vzw Ethisch Vegetarisch Alternatief. Volgens haar geven benamingen als ‘veggieburger’ en ‘vegan worst’ net belangrijke informatie over de smaak die mensen van een product kunnen verwachten.
Opvallend is dat ook grote voedingsconcerns als Nestlé en Unilever zich tegenstander tonen van een verbod op de benamingen. Zij hebben de voorbije jaren dan ook zwaar geïnvesteerd in allerlei vleesvervangers en zien een groeiende markt voor dergelijke producten. Overigens is de stemming die deze week plaatsvindt in het Europees Parlement niet bindend. Nadien volgen nog onderhandelingen met de lidstaten en de Commissie.