Het water tussen vakbonden en directie bij Lidl blijkt bijzonder diep. De directie stuurt aan op nieuw overleg op maandag, en vraagt dat in tussentijd de winkels weer openen. Maar de vakbonden houden voet bij stuk, en roepen op om zaterdag zelfs alle winkels gesloten te houden.
Honderd winkels dicht
De staking bij Lidl brak dinsdag uit in een vijftiental Limburgse winkels. Woensdag escaleerde de situatie: meer dan honderd winkels, of quasi één winkel op drie, bleef gesloten. Ook vandaag bleven heel wat winkels dicht, maar volgens de socialistische vakbond BBTK is het zwaartepunt van de stakingen vandaag wel verschoven van Vlaanderen naar Wallonië.
Het pijnpunt, de hoge werkdruk, bleek tijdens een verzoeningsvergadering in het begin van de week niet opgelost te geraken. Tot dusver ging het steevast om spontane winkelsluitingen en acties in distributiecentra, weliswaar met de steun van de vakbonden. Daardoor is het moeilijk om een exact cijfer op het aantal gesloten winkels te plakken.
Oproep tot algemene staking zaterdag
De directie van Lidl wil nu maandag opnieuw met de vakbonden samenzitten voor overleg, maar roept in tussentijd op om de winkels te heropenen. “Wij vinden het uiteraard jammer dat de winkels gesloten zijn en hopen op een constructieve dialoog”, zegt woordvoerster Isabelle Colbrandt in Het Nieuwsblad.
De vakbonden van hun kant stellen dat ze de dialoog niet weigeren, maar betreuren dat het eerstkomende overleg pas op maandag zal doorgaan. In afwachting houden ze het been stijf en moeten klanten rekening houden met spontane winkelsluitingen. Voor zaterdag gaan ze echter nog een stap verder: het gemeenschappelijk vakbondsfront van BBTK, ACV Puls, CNE en ACLVB roept op om dan alle Lidl-winkels gesloten te houden. Een fors signaal naar de directie, die “moet begrijpen dat onze vraag naar respect en personeel niet zomaar een slogan is”.