Vincent Nolf, de CEO van Makro Cash & Carry Belgium, blijft zijn bod op Metro verdedigen. Daarbij garandeert hij drie jaar tewerkstelling, in de hoop zo het hogere bod van Sligro alsnog te counteren.
Groot verschil
De strijd om de Belgische winkels van Metro gaat nog tussen Sligro en CEO Vincent Nolf. Beiden willen ze (bijna) alle vestigingen en (een groot deel van) het personeel overnemen. Alleen zou het bod van de Nederlandse groothandelsgrootheid Sligro een pak hoger liggen: volgens De Tijd biedt Sligro bijna zestig miljoen euro, terwijl Nolf en zijn partners minder dan één miljoen euro veil hebben.
Toch weerlegt Nolf dat het een uitgemaakte zaak is. Hij speelt het personeel als troefkaart uit: de topman belooft een tewerkstellingsgarantie van drie jaar voor 628 werknemers als zijn bod het haalt. Dat zou minstens dertig miljoen euro waarde toevoegen aan zijn bod, zegt hij aan De Tijd.
Jobs versus baanbehoud
Sligro liet eerder weten zowat 500 medewerkers te willen overnemen, maar sommigen twijfelen aan hoe dat cijfer is opgemaakt. Een anonieme bron vertelt de krant dat 366 mensen hun baan zouden kunnen behouden, de rest zijn functies elders bij Sligro (of groothandelsdochter ISPC) waar Metro-medewerkers terecht zouden kunnen. Ook zou het hoofdkantoor in Wommelgem sluiten.
Nolf speelt ook met de kaart van machtsconcentratie: de horeca- en foodserviceklanten van Metro zouden Nolf hebben gezegd dat ze zich zorgen maken om prijsverhogingen als Sligro en Metro elkaar straks niet meer beconcurreren. Nolf, die eerder ook al petities onder het personeel lanceerde, laat onder klanten eveneens petities circuleren. 2.500 klanten zouden die al getekend hebben, claimt de CEO.
Loon vervroegd
De vraag is of de gerechtsmandatarissen oor hebben naar die argumenten. Eerder gaven ze wel al aan zo veel mogelijk baanbehoud na te streven, maar als puntje bij paaltje komt moet de overname in de eerste plaats de schuldeisers kunnen uitbetalen. Aan een werkgelegenheidsgarantie hebben die schuldeisers niet zoveel, hoeveel dat omgerekend ook waard kan zijn.
Als geste voor het personeel zal Makro proberen een stuk van het loon voor december vervroegd uit te betalen. De stockverkoop bij Makro loopt bijzonder goed, dus zijn er momenteel middelen voor lonen. Tegelijk gebruikt de directie de gelegenheid om te waarschuwen dat de winkels wel de hele maand december moeten openblijven, met voldoende mankracht. Zeker in de Makro-winkels is het moreel van de troepen laag, nu duidelijk is dat er voor hen geen overname komt.