Het Europese voedselagentschap geeft gele meelwormen groen licht: de insecten zijn veilig verklaard voor menselijke consumptie. Voor voedingsproducenten opent zich zo een heel nieuw speelveld.
Verboden maar gedoogd
Gele meelwormen zijn door het Europese voedselveiligheidsagentschap (EFSA) goedgekeurd als voedingsbron voor mensen. Het zijn de eerste insecten die de eer te beurt vallen, wat betekent dat binnenkort heel wat meer producten met het kronkelende ingrediënt op de markt zullen komen en soortgenoten wellicht zullen volgen.
Helemaal onbekend zijn insecten in de Europese winkelrekken nochtans niet: ze worden al gebruikt als dierenvoeding en doken een aantal jaren geleden op in de supermarken. Het eiwitrijke voedsel werd er vooral getest als vleesvervanger, onder meer in insectenburgers, maar kan ook dienen als smaakversterker of meel.
Toch waren ze tot nu toe in principe verboden als menselijke voeding: een EU-richtlijn stelt dat nieuwe voeding eerst moet worden getest door het EFSA. Sommige landen, waaronder België en Nederland, achtten dat niet van toepassing op dierlijke producten, maar werden in 2018 in een nieuwe wet teruggefloten. Mits een overgangsperiode werd het vanaf toen noodgedwongen stil rond het eten van insecten.
Ook nieuw allergielabel op komst
Het was de Franse producent Micronutris die de stilte doorbrak en een goedkeuring voor zijn meelwormproducten aanvroeg bij het EU-agentschap. Met succes: de Europese Commissie moet de beslissing nog wel formeel bekrachtigen, maar binnenkort krijgen de larven wellicht in de hele EU groen licht.
Dat is ook goed nieuws voor de zoektocht naar duurzamere voeding, aangezien gele meelwormen heel wat eiwitten, vetten en vezels bevatten maar heel weinig CO2-uitstoot veroorzaken. EFSA-wetenschappers waarschuwen wel dat gele meelwormen beter niet worden gegeten door mensen die allergisch zijn aan schaaldieren en stofmijt, omdat ze dan huid- en keelirritatie kunnen veroorzaken.