Ook Luxemburg voegt zich nu bij het rijtje landen dat de Nutri-Score omarmt. Het Groothertogdom volgt daarmee het voorbeeld van onder meer Frankrijk en België, die het voedingslabel al eerder invoerden. Toch blijft het streefdoel een Europese harmonisatie.
Vrijblijvend
Het wettelijk kader rond Nutri-Score zou tegen Pasen rond moeten zijn, de echte start – inclusief een grote informatiecampagne – is voor de zomer. Net als in België zal de invoering op vrijwillige basis plaatsvinden. “Het is duidelijk dat producenten van suikerrijke producten niet noodzakelijk enthousiast zijn. Maar we hopen dat de introductie van Nutri-Score hen zal aanmoedigen om de samenstelling van hun producten te herzien“, zegt Paulette Lenert, minister van consumentenbescherming, in Le Quotidien.
Gezien de kleine markt is Luxemburg sterk afhankelijk van invoer. Het is een bijkomende reden om Nutri-Score te formaliseren: “We hebben gekozen voor het model dat in 2017 in Frankrijk is geïntroduceerd. Intussen hebben al onze buurlanden, maar ook Nederland, Portugal en Spanje het al overgenomen. Door voor dit systeem te kiezen, kunnen we ook verwarring bij de consument voorkomen”, meent de minister.
Europees systeem
Niettemin blijft Lenert grote voorstander van een geharmoniseerd Europees systeem op het gebied van voedingskwaliteit. “We hebben de kwestie al aan de orde gesteld bij het directoraat Gezondheid van de Europese Commissie. Luxemburg blijft sterk pleiten voor Europese etikettering, ook al bestaat er momenteel geen precies tijdschema.”
De Nutri-score geeft aan de hand van een kleur en een bijhorende letter aan in hoeverre een product bijdraagt aan een gezond eetpatroon. Zowel ingrediënten die gunstig zijn voor de gezondheid (zoals vezels en proteïnen) als voedingsstoffen die in dat opzicht het best worden beperkt (zoals verzadigde vetzuren, suikers en zout) dragen bij aan een totaalscore van A (groen, best) tot E (rood, slechtst).