Discounter Lidl probeert voedselverspilling tegen te gaan: in Nederland en Luxemburg test de supermarkt een uitverkoopbak voor verswaren op hun uiterste houdbaarheidsdatum. Klanten kunnen er voeding voor minder dan een euro kopen.
“Verspil mij niet, ik ben nog goed”
In verschillende Nederlandse Lidl-supermarkten vinden klanten voortaan verse en gekoelde voedingswaren voor maar 25 eurocent. Het gaat dan om producten die de laatste dag van hun officiële houdbaarheidsdatum hebben bereikt. Met de slogan “Verspil mij niet, ik ben nog goed” wil de discountketen shoppers stimuleren om de producten alsnog te kopen en zo de afvalberg verkleinen.
In Luxemburg, voor Lidl de testmarkt voor België, start de supermarktketen eenzelfde initiatief. Vis of vlees dat nog die dag op moet, zal er een halve euro kosten. Ook gaat de keten manden met waarvan enkele stukken groente of fruit beschadigd zijn, voor een euro aanbieden, schrijft Gazet van Antwerpen. Indien succesvol is het de bedoeling om het systeem later ook op de Belgische markt uit te rollen.
Geen winst meer over
De discountketen merkt op dat ook de snelverkoop (met kortingen van 30 of 50%) zal blijven bestaan. “Bij die snelverkoop garanderen we dat het product nog twee dagen te consumeren is”, zegt woordvoerder Isabelle Colbrandt aan de krant. “Bij de dumpingprijzen is dat niet het geval en moet het diezelfde dag nog opgebruikt worden.”
De keten zegt bij zulke lage prijzen zelf geen winst meer te maken op de verkoop en het dus puur uit duurzaamheidsoverwegingen te doen. Minstens de helft van de opbrengst wil Lidl ook aan de Belgische voedselbanken schenken. Hoeveel dat precies wordt, zal evenwel afhangen van de resultaten in Luxemburg. Lidl werkt vandaag ook al samen met de Nederlandse voedselbanken.
50% minder verspilling
In Nederland volgt de retailer ook nog het voorbeeld van supermarktketens Albert Heijn en Jumbo (en in België Carrefour en Spar) door de samenwerking aan te gaan met Too Good To Go. Met die app kunnen consumenten aan het eind van de dag tegen een gereduceerde prijs voedseloverschotten ophalen.
Alle initiatieven worden getest vooraleer ze een nationale uitrol krijgen. Als ze een succes blijken, kan die uitrol evenwel nog dit jaar volgen. Internationaal wil de supermarktketen tegen 2030 namelijk 50% minder voedsel verspillen, zowel in de productieketen als uiteindelijk in de winkels.