Lidl legt de lat tegen 2025 hoger als het op duurzaamheid aankomt. Er is geen tijd om te wachten tot de consument mee is, klinkt het. De komende vijf jaar komen ook water, biodiversiteit en lokale verankering op de agenda.
Consument kiest niet voor duurzaam
Hoewel 9 op de 10 Belgen duurzaamheid sinds de coronapandemie belangrijk vinden en zelfs 49% beweert duurzaam te leven, ziet Lidl dat prijs toch nog steeds het overheersende koopargument is. Er blijft een groot verschil tussen zeggen en doen. “Laat de gemiddelde consument kiezen tussen goedkoop en duurzaam en hij kiest goedkoop”, herhaalt hoofd duurzaamheid Philippe Weiler. Zo verkocht de Fairtrade-chocolade consistent minder goed omdat die iets duurder was.
De discounter heeft evenwel beslist om niet te wachten tot de consument volgt. De uitdagingen rond duurzaamheid zijn te groot, klinkt het. “Daarom hebben we beslist om ons volledig aanbod te verduurzamen en de klant geen keuze meer te laten tussen een duurzaam en niet-duurzaam product. Vandaag is alle cacao verwerkt in onze huismerken Fairtrade”, aldus Weiler.
Makkelijker met klein aanbod
Sinds 2016 komt Lidl naar buiten met een transparante duurzaamheidstrategie. “Efficiënt omgaan met middelen – of het nu met water, met stroom of met voedsel is – past bij ons als smart discountbedrijf”, luidt het argument. Het beperkte aanbod van de keten zou het bovendien makkelijker maken om te verduurzamen. Met zo’n 2.000 producten in plaats van de 15.000 à 20.000 in traditionele supermarkten, kan Lidl sneller schakelen en de prijs toch laag houden. De Duitse keten beklemtoont bovendien dat ze rechtstreeks bij de producent koopt, zonder tussenschakels.
Vorig jaar werd bijvoorbeeld 105 ton minder plastic gebruikt. Tegen 2025 moeten alle huismerkverpakkingen recycleerbaar zijn en rekent de retailer op een plasticreductie met minstens 20%. In België wil Lidl tegen 2025 ook het voedselverlies met 50% verminderen. Tegen de avond worden daarom boxen met producten op de vervaldatum voor een spotprijsje verkocht. De inkomsten gaan naar de Voedselbanken.
Lidl België stuurt voortaan ook klimaatconsultants naar zijn belangrijkste leveranciers om hen te helpen hun CO2-uitstoot te verminderen. Tegen 2030 wil de supermarktketen 36% CO2-uitstoot reduceren doorheen de hele waardeketen. Al een paar jaar dragen al het varkensvlees en visproducten verder een keurmerk.
Vijf jaar voor water en biodiversiteit
Tegen 2025 komen er nog drie focuspunten bij: water, biodiversiteit en lokale verankering. Concrete doelstellingen zijn er evenwel nog niet. De Belgische tak van de discounter geeft zichzelf vijf jaar de tijd om naar de noden te peilen. Zo zal Lidl België watervoetafdruk in kaart brengen en op basis daarvan actieplannen ontwikkelen. Hetzelfde geldt voor biodiversiteit.
Over vijf jaar moeten in België wel al lokale proefprojecten rond duurzame en innovatieve landbouwsystemen lopen. Via lokale projecten wil de retailer ook de lokale winkelmedewerkers en de buurt actiever gaan betrekken.