Non-foodproducten aankopen met maaltijdcheques is wettelijk verboden, maar bij vijf van de zes grote supermarktketens blijkt dat verbod niet nageleefd te worden. Alleen Carrefour past systematisch de wet toe.
Eigen regels
De kassamedewerkers van Albert Heijn, Aldi, Colruyt, Delhaize en Lidl knijpen vaak een oogje dicht wanneer men niet-voeding tracht aan te kopen met maaltijdcheques, blijkt uit onderzoek van Het Belang van Limburg. Enkel Carrefour volgt strikt de wet, omdat ze de producten op voorhand coderen. Het geautomatiseerde kassasysteem pikt die codes op en geeft nadien aan wat met maaltijdcheques betaald kan worden en wat niet. “Onze kassiers hebben hier geen invloed op”, zegt Baptiste van Outryve, woordvoerder van Carrefour. “We snappen wel dat het voor consumenten fijner zou zijn als ze alles zouden kunnen betalen met maaltijdcheques, maar de wet zegt nu eenmaal dat je er alleen voeding mee mag kopen. En dus geen radio, speelgoed of wasmiddelen. Als een consument bij Carrefour voor 80 euro voeding en voor 20 euro non-food wil kopen, moet hij dat tweede gedeelte cash of met bancontact betalen.”
De winkels van de andere supermarktketens hebben zo’n geautomatiseerd kassasysteem niet en elke winkelketen hanteert zowat zijn eigen regels bij het gebruik van maaltijdcheques. Lidl wil tegen eind dit jaar wel een systeem invoeren zoals bij Carrefour.
De Vouchers Issuers Association, de organisatie die de uitgevers van maaltijdcheques overkoepelt, betreurt dat de supermarkten de wet niet beter naleven. Volgens voorzitter Olivier Bouquet verkoopt 30% van de aangesloten handelaars meer dan alleen voeding. “Ook zij moeten de wet respecteren. Ik vind het jammer dat dit niet het geval blijkt te zijn.” In de praktijk blijkt er nauwelijks controle te zijn op het correct gebruik van de maaltijdcheques. Noch de VIA, noch de bevoegde federale overheidsdienst voerde in het verleden controles uit, schrijft de Limburgse krant nog.