Bij een onderzoek naar het gewicht van voorverpakte producten in supermarkten, is gebleken dat consumenten in bijna één op de vijf gevallen minder krijgt dan op de verpakking staat beschreven. Het gaat daarbij vooral over fouten in het productieproces.
Meer controles
De afgelopen vijf jaar voerde de Metrologische Dienst van de FOD Economie 2.694 controles uit en stelde in 438 gevallen een probleem vast. Daarom voerde de dienst dit jaar de controles op: “We merken trouwens dat het opvoeren van de controles dit jaar gewoon leidt tot meer inbreuken: voor 2017 waren er in de eerste zes maanden al 160 inbreuken op 714 controles. Dat doet vermoeden dat dit een wijdverspreid probleem is”, zegt CD&V-Kamerlid Leen Dierick aan HLN. In de tweede helft van het jaar worden er nog eens 500 controles uitgevoerd.
De controles zijn maar zelden het resultaat van een klacht van de consument: in de eerste helft van 2017 kwamen er zo maar twee klachten binnen. Volgens Dierick is dat ook niet nodig: “Dankzij alerte consumenten kan de Economische Inspectie gericht controleren of de werkelijke inhoud van een verpakking overeenstemt met wat beloofd wordt. Maar we mogen dat niet van iedereen verwachten”, zegt Dierick. “Wat we wel mogen verwachten, is dat de consument niet misleid of bedrogen wordt door hem niet genoeg waar voor zijn geld te geven. De controles moeten dus zeker opgevoerd worden.”
Verpakking meegerekend
Test-Aankoop voerde eerder al een soortgelijk onderzoek uit en kwam daarbij tot dezelfde conclusies. Meestal ging het daarbij over een fout in het productieproces, waarbij de toestellen verkeerd stonden afgesteld, maar soms was er ook sprake van bedrog. Zo telden sommige producenten van voorverpakte pralines het gewicht van de verpakking mee, wat niet mag.
Bedrijven die in de fout gaan mogen zich aan een waarschuwing of een pv verwachten. De voorbije jaren is het aantal pv’s trouwens al sterk gestegen: zo waren er dit jaar al meer dan in heel 2016.